Faksimil Twitter

Utrikes

Fortsatta jättedemonstrationer mot vaccinationspass – tredje helgen i rad

Publicerad 8/1/2021
Annons

Enorma demonstrationer mot obligatoriska vaccinationspass pågick över hela Frankrike under lördagen. Fransk media rapporterar om tiotusentals deltagare. Den siffran verkar dock vara tilltagen i underkant att döma av de filmer som publiceras i sociala medier. Enligt uppgift pågick demonstrationer i cirka 150 städer.

Tidigare i veckan antogs en ny lag i Frankrike som gör vaccinpass obligatoriskt för alla som exempelvis vill gå på restaurang, flyga eller resa med fjärrtåg. För att kunna leva ett normalt vardagsliv krävs bevis på att man antingen vaccinerats mot covid-19 eller nyligen testats negativt för viruset.

Sedan tidigare är vaccinpass ett krav i Frankrike för att kunna gå på museum, bio eller besöka en simhall, enligt ett dekret från president Emmanuel Macron. Sjukvårds- och omsorgspersonal som inte vill vaccinera sig får sin lön indragen, rapporterar SvD.

LÄS ÄVEN: SVT: Stort stöd för barnvaccination

”Vår frihet är i fara”

Många demonstranter menar att kravet på vaccinationspass skapar ett ”hälsoapartheid”.

– Vi skapar ett segregerat samhälle. Det är ofattbart att detta händer i ett land som byggts på mänskliga rättigheter, menar Anne.

Hon arbetar som lärarinna i Paris och vill inte uppge sitt efternamn.

– Jag har aldrig demonstrerat tidigare i mitt liv men jag känner att vår frihet är i fara, säger hon till France24.

En vy från ovan i Nice:

Längst fram i ledet tågade flera av stadens brandmän, arm i arm.

”Macron resignation!” (Avgå Macron!), skanderar folket i en av Frankrikes mest förmögna städer, Aix-en-Provence, i sydöstra Frankrike.

LÄS ÄVEN: Vaccinationspass blir obligatoriskt i Italien

Protester i hela landet

– Sluta säga att vi manipuleras. Tvärtom, vi stängde av TV:n, slog på hjärnan och gick ut på gatorna, säger Micha, en 60-årig man som rest in från Normandie för att delta i protesterna i Paris, till Le Figaro.

Även i mindre städer, som Renne i nordvästra Frankrike, en stad med strax över 200 000 invånare, var gatorna fulla.

Nedan syns uppslutningen i Vannes, på västkusten i Bretagne. Staden har strax över 50 000 invånare.

Demonstrationerna har över lag gått lugnt till. Folkmassorna, som består av människor i alla åldrar och sociala klasser, har ofta varit helt överväldigande för polisen. Enligt inrikesminister Gérard Darmanin greps sammanlagt 19 personer, varav 10 i Paris.

Darmanin uppger även att sammanlagt tre poliser skadades i samband med protesterna. I Paris gjorde vissa poliser utfall mot demonstranterna av oklar anledning.

Både tårgas och vattenkanoner användes men polisen tvingades backa från den överväldigande folkmassan.

Vissa problem uppstod när polisen retirerade. I bakgrunden syns poliser bära på en gripen man, som de tappar i gatan när de springer för att undsätta sina kolleger.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons