➤ Förhandlingarna mellan S och MP går trögt men än så länge har Stefan Löfven inte gett efter.

För några dagar sen rapporterade vi om hur arbetet på Rosenbad lamslagits av en konflikt mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet, där S inte vill gå med på MP:s förslag om amnesti för de ”ensamkommande flyktingbarn” som var under 18 då de kom till Sverige under migrantkrisen 2015.

– Nu har vi ett annat regelverk på plats. Man får söka asyl i Sverige, men är det så att man får ett nej så är det nej. Om vi inte har den ordningen, ja då har vi ingen ordnad migrationspolitik längre, sa statsminister Stefan Löfven (S) då.

Nu kommer uppgifter om att konflikten intensifieras med krav även inifrån S om en amnesti.

LÄS MER: Fatima Khawari till svensk man: “Du tillhör ingenstans”

Miljöpartiet ska nu driva frågan hårt i förhandlingar med regeringspartnern. Man hänvisar till de långa handläggningstiderna som gjort att många av de ”ensamkommande” nu hunnit bli 18 år och får utvisningsbeslut.

Samtidigt vänder sig alltfler S-kommuner mot partiets officiella hållning och tar ställning mot utvisningar till Afghanistan.

– När asylprocessen tar så lång tid så inger man förhoppningar. Man skapar integration, de kommer igång och man börjar inordna sig i samhället. Då är det djupt omänskligt och ett stort resursslöseri att inte låta dem stanna kvar, säger Lennart Sohlberg, ordförande i Mora arbetarekommun, till SR.

Extra press sätts på partiet från sidoorganisationen Tro och solidaritet, men än så länge håller Stefan Löfven fast vid vad han tidigare uppgett.

– Nästa gång kan det vara någon annan grupp och då blir det inte ett rättssäkert hanterande om det blir utifrån vilka som har mest opinion bakom sig. Det här måste vara från fall till fall. Man har rätt att söka asyl i Sverige. Om man inte får ja på den ansökan så måste man återvända, sa Löfven i torsdags.