Rasmus Paludan Linköping koranbränning
Inrikes

Förvaltningsrättens dom: Fel av polisen att frihetsberöva Paludan

Publicerad 5/28/2022
Annons

I påskhelgen frihetsberövades politikern och frihetsaktivisten Rasmus Paludan innan en allmän sammankomst som han fått tillstånd att hålla. Förvaltningsrätten i Linköping har nu slagit fast att polisen gjorde fel.

Det var på en parkeringsplats framför Elon i Tornby, Linköping, som polisen frihetsberövade Rasmus Paludan på skärtorsdagen. Han fördes i polisbil till arresten i Linköping och det tillfälliga gripandet varade i en och en halv timme.

Innan dess hade han blivit tillsagd av den lokala dialogpolisen att han inte fick köra fram till området Skäggetorp för att påbörja den allmänna sammankomst under vilken han tänkt bränna en koran. Men inget beslut om att stoppa eller förbjuda sammankomsten hade fattats.

Saknades skäl till frihetsberövning

Rasmus Paludan överklagade polisens agerande till Förvaltningsrätten som nu bifaller överklagan och konstaterar att det inte fanns tillräckliga skäl för att frihetsberöva honom. Detta då han inte uppträtt störande eller utgjort någon fara för den allmänna ordningen. Vid frihetsberövandet stod han vid eller satt tyst i sin bil.

I domen står bland annat:

Även om ett våldsamt upplopp kan kopplas till en allmän sammankomst, förutsätter ett tillfälligt omhändertagande att det är den enskildes uppträdande eller agerande som medför störning eller omedelbar fara för den allmänna ordningen. Ett tillfälligt omhändertagande får inte motiveras enbart utifrån ett behov av att kunna kontrollera andra personers närvaro på en plats (se särskilt vad JO uttalat härom i dnr 2592-2019). Såvitt framgår av protokollet befann sig Rasmus Paludan inte i Skäggetorp. Det framgår inte heller att han skulle deltagit i det våldsamma upploppet där, vilket angetts vara orsaken till att det förelåg fara för den allmänna ordningen.

LÄS MER: Polisen tog Paludan till arresten som svar på muslimska kravaller

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
545Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons