Enligt Danmarks Radios Europakorrespondent Anna Gaarslev har danskarnas bild av Sverige förändrats snabbt. Denna förändring skedde i synnerhet efter migrantkrisen 2015.

– Den som inte är överens med dig är din fiende – den tendensen finns i Sverige, säger Gaarslev om den svenska debatten som hon menar blivit hård och där man nästan börjat “skrika åt varandra”.

LÄS MER: Danskt lagförslag: inför permanent gränskontroll mot Sverige

Missa inte vårt PLUS-innehåll!

2018 presenterade Svenska institutet en rapport som visade att 36 procent av befolkningen i både Norge och Danmark ändrat uppfattning om Sverige under de senaste åren. Efter 2015 anser många norrmän och danskar att Sverige är ett naivt land med omfattande samhällsproblem.

Politiken dominerar
Inför valet producerade Gaarslev en podcast om Sverige och enligt henne dominerar den politiska situationen danskarnas bild av Sverige – en bild som hon menar har förändrats snabbt från positiv till negativ.

– Det finns en politisk diskurs i Danmark som handlar om att det kommer många vidriga saker söderifrån, men nu också norrifrån. Danska politiker säger till väljarkåren att så vill man inte ha det i Danmark, säger hon till TT och fortsätter:
– Det är uppenbart att ni har avsevärt större uppenbara problem än vad vi har, med till exempel kriminalitet och integration. Den synliga delen av gängkriminalitet i form av skjutningar är mycket större i Sverige än Danmark, hävdar Gaarslev vidare.

Förlorad debatt
Enligt Gaarslev anser danskarna att den svenska debatten håller på att gå förlorad och i Sverige vill man “vara så himla snälla”, “att göra det goda, att vara tolerant och öppen” vilket hon menar är en viktig del av den svenska självbilden.

Att svenskarna skulle vara toleranta och öppna håller Gaarslev inte med om, i alla fall i ett nordiskt perspektiv där vi är längst ifrån att ha en sansad och fördomsfri samt öppen, vettig och respektfull debatt.

– Det finns många danskar som avundas Sverige och positionen att ”vi vill vara bastionen mot högerpopulismen”. Det är ädelt, men konsekvensen av detta ställningstagande är att man skriker ”nazism!” och ”Ungern!” varenda gång det är någon som påpekar något man inte tycker om att höra.