I Sveriges Radios slutdebatt i onsdags sa Jimmie Åkesson (SD) att han inte gillar ”Putins aggressiva imperialistiska styre i Ryssland” men inte heller vill ha en ”vänsterliberal imperialist som via EU går den vägen”. Nu recenserar den franske presidenten Åkesson.

Det var i SVT Agenda som Macron berättade att han ansåg att Åkessons ”ickeval” säger en del:

– Det säger att den här partiledaren inte kan avgöra hur man rankar värderingar, säger den franska presidenten i intervjun med Agenda.

Han anser inte att Ryssland är en bra förebild gällande mänskliga rättigheter och menar att Putin vill avveckla EU. Det, hävdar Macron, stämmer illa överens med Sveriges historia och värderingar.

– Om man inte kan välja mellan den franska eller ryska presidenten så visar det att personen inte är kompatibel med de svenska värderingarna, säger han i SVT Agenda.

Åkesson: Bisarrt resonemang
Till SVT ifrågasätter Jimmie Åkesson Macrons uttalande och förklarar:

– Detta är faktiskt bisarrt, ett ypperligt exempel på hur agendasättande medier konstruerar en konflikt som inte finns. Av vilken anledning ska jag välja mellan dessa båda statschefer? Den ena är en aggressiv imperialist och den andra är en vänsterliberal EU-federalist. Jag hyser således inga djupare sympatier för någon av dem, och avstod därför från att välja.