En fransk politiker från Vänsterpartiets franska systerparti La France Insoumise har gripits av polis sedan han i sociala medier hyllat mordet på en polis i samband med fredagens muslimska terrorattentat i Trèbes.

Som Samhällsnytt tidigare rapporterat, drabbades Frankrike i fredags av ytterligare ett muslimskt terrordåd när 26-årige Redouane Lakdim, skanderande ”Allahu akbar”, tog flera shoppande fransmän som gisslan i ett köpcentrum i Trèbes och öppnade eld mot polisen. Tre personer dog och två skadades innan terroristen kunde oskadliggöras.

En av de som dödades var en polisman som heroiskt bytte plats med den civila gisslan. Stéphane Poussier, som förra året kandiderade för det franska vänsterpartiet La France Insoumise, konstaterade i en tweet efter dådet att han tyckte det var bra att en polisman dödats. Han skrev också att det var känslor han fick varje gång en polisman skjuts ihjäl.

LÄS MER: Tre döda i gisslandrama i Frankrike – möjlig koppling till IS

För att legitimera sitt polishat hänvisade Poussier till sin vän miljöterroristen Rémi Fraisse som dog i en attack mot polisen 2004. Eftersom poliser röstar på ”fel” partier är varje död polis en röst mindre på dessa partier, resonerade  Poussier.

Poussiers tweet väckte stor avsky bland fransmännen. Twitter stängde ned hans konto och på söndagen greps Poussier misstänkt för att ha ”rättfärdigat terrorhandlingar”. Brottet kan ge fängelse, i lindrigare fall böter.

Företrädare för vänsterpartiet La France Insoumise uppger att man inte ställer sig bakom Poussiers uttalanden.

I Sverige hamnade för en tid sedan den vänsterextremistiske radio- och TV-profilen Kakan Hermansson i blåsväder efter att på Twitter ha uttalat sig positivt om polismorden i Malexander 1999. Det var enligt Kakan ”ett jävla tjat” att nämna och uppröras över de mördade poliserna. ”Palla när snuten tycker synd om sig själv”.

I en annan tweet manade hon sina vänner inom kravallvänstern till kamp på gatorna och påminde dem om att ”ACAB” (all cops are bastards) som skyddar nazister. När Kakan insåg att ventilerandet av sina extrema åsikter riskerade kosta henne de lukrativa jobben på SR och SVT och diverse reklamuppdrag, pudlade hon från uttalandena.