Kort efter det muslimska terrormordet på skolläraren Samuel Paty i Paris kom uppgifter om att en moské varit med som anstiftare. Nu stänger den franska regeringen ned den aktuella moskén.

Det är en av stadens större moskéer i den invandrartäta förorten Pantin som nu på order av Frankrikes inrikesminister Gérard Darmanin stängs. Det sker med anledning av att moskén spridit en video som triggade mördaren, den tjetjenske migranten Abdulak Anzorov, att halshugga läraren Samuel Paty därför att denne använt skämtteckningar av profeten Muhammed i sin undervisning om yttrandefrihet.

Regeringen skickar hårt budskap till islamisterna

– Vi vill skicka ett meddelande till de islamistiska miljöerna i Frankrike, sade Darmanin i en kommentar till beslutet.

Även president Emmanuel Macron har i ett uttalande sagt att islamister i Frankrike ”inte ska kunna sova lugnt längre” och att det nu ska bli ett slut på att fransmännen är rädda för terrordåd – i stället är det dags för islamisterna att vara rädda.

– Det är dags att rädslan byter sida, förklarade Macron.

Spred lärarens adress och manade till hembesök

Den video som moskén spred var inspelad av en radikal muslimsk förälder till en elev på den skola där Paty undervisade. I videon hetsar föräldern mot läraren, gör falska påståenden, offentliggör lärarens adress och hetsar andra till att söka upp honom. Föräldern bakom videon är en av de hittills elva personer som gripits efter dådet.

Falskflaggade islamistiska organisationer ska upplösas

De franska myndigheterna har också fått upp ögonen för att organisationer i Frankrike som CCIF som påstår sig arbeta mot så kallad islamofobi, i själva verket driver en radikal islamistisk agenda som underblåser jihadistiskt våld. Sådana organisationer kan nu komma att upplösas och förbjudas, något som Samhällsnytt tidigare rapporterat om.

Innan det kan ske måste dock det franska lagrådet undersöka att det inte strider mot den franska konstitutionen. Bland de organisationer som Macron pekat ut för upplösning finns sådana som stödjer Hamas i Gaza. I Sverige stödjs Hamas och dess stödorganisationer i diasporan av den rödgröna regeringen såväl politiskt som ekonomiskt.

Vill stoppa spridning av idéer som strider mot republikens värderingar

Mer allmänt ska den franska regeringen nu under ledning av civilministern träffa ansvariga för sociala plattformar och andra aktörer för att se hur man kan få stopp på spridningen av radikala muslimska idéer som ”strider mot republikens grundläggande värderingar”.

Hundratals islamister ska utvisas

Redan innan fredagens terrordåd i Paris fanns ett beslut från regeringen på att 250 personer med kopplingar till radikala islamistiska miljöer ska utvisas. Efter dådet har det aviserats att den siffran kan komma att öka.