0
Inrikes

Fredrik Reinfeldt i styrelseuppdrag för bolag kontrollerat av kinesiska staten

Publicerad 2/21/2020
Annons

2017 besöker Reinfeldt tillsammans med det svenska bolaget AI NGTI AB, som anlitat honom som rådgivare, Peking. Där har man ett möte med bland annat China Development Banks ordförande. Dagen därpå ingås ett avtal mellan det statligt kontrollerade Shenzhen Investment Holding och ett Hongkong-baserat bolag som kontrolleras av AI NGTI. Tillsammans ska man starta en investeringsfond via ett samriskbolag.

Planen var att investera i svenska bolag vars medicinteknik sedan skulle säljas vidare till Kina, rapporterar Expressen. Sedermera står det klart att fonden aldrig gjorde några investeringar.

I och med avtalet gick Reinfeldt in som styrelseledamot i det Hongkong-baserade samriskbolaget Sino-Nordic Investment Holdings. 51 procent av aktierna kontrolleras av den kinesiska staten.

För sitt arbete för AI NGTI tjänade Reinfeldt omkring 1,5 miljoner kronor per år. Dessa pengar ska antingen ha kommit från AI NGTI eller det Kina-kontrollerade samriskbolaget. Varifrån pengarna kommit vill han inte svara på.

I styrelsen för Sino-Nordic Investment Holdings sitter fem personer, två svenskar och tre kineser. Styrelsens ordförande kommer från Shenzhen Investment Holding som kontrolleras av den kinesiska staten.

Möte på kinesiska ambassaden

2017 mötte Reinfeldt också den nytillträdde Gui Congyou på ambassaden i Stockholm. Då hette det att det rörde sig om en artighetsvisit och för att få visum till Kina. Men i den officiella informationen från den kinesiska ambassaden beskrivs Reinfeldt som chef på Nordic Growth Technology Partners och han ska ha diskuterat hur man kan stärka ett praktiskt samarbete mellan Sverige och kommunistdiktaturen Kina på området sjukvård och medicinteknik.

En vecka senare ingår AI NGTI avtalet i Peking.

Gui Minhai

Några dagar efter Reinfeldts besök i Kina släpps den kinesisk-svenske förläggaren Gui Minhai från fängelset och placerades i stället i husarrest. Enligt officiella uppgifter ska Reinfeldt inte ha haft något att göra med detta, men det har personer i Reinfeldts nätverk.

Niclas Adler, som rekryterade Reinfeldt till AI NGTI, var med och träffade den fängslade Minhais dotter Angela Gui i ett möte på hotell Sheraton i Stockholm i slutet av januari 2019. Där var även Sveriges dåvarande ambassadör i Kina, Anna Lindstedt, närvarande. I centrum av diskussionerna står medicinteknik och hur relationerna mellan Sverige och Kina kan främjas.

På grund av mötet på Sheraton står nu Anna Lindstedt åtalad för egenmäktighet vid förhandling med främmande makt då det var hon som arrangerade mötet.

Lukrativ verksamhet

Nyligen plockade Fredrik Reinfeldt ut 17 miljoner kronor ur sitt bolag han startade tolv dagar efter att han lämnat ledarposten för Moderaterna. På fem år har Fredrik Reinfeldt AB dragit in omkring 60 miljoner kronor med relativt små kostnader. En av de mest lukrativa sysslorna är föreläsningar som han tar 100 000 kronor för.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
780Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons