Den tidigare moderatledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt varnar nu för omfattande konsekvenser med den rådande coronaepidemin. Han syftar inte på mänskligt lidande i form av sjuka och avlidna eller hur samhällsekonomin påverkas. Oron gäller istället vad han menar är framfarten hos ”auktoritära ledare” och ”högerextrema budskap” att sätta ”vårt eget land först”.

LÄS ÄVEN: Fredrik Reinfeldt: ”Inte fler brott och utsatta områden i Sverige – bara högre anmälningsbenägenhet

I en intervju med Dagens Nyheter får Reinfeldt frågor kring vilka långsiktiga effekter han tror coronakrisen kommer att få. Svaret är glasklart. Han förutspår ett ökat utrymme för auktoritära ledare.

Anser det fel att påstå att smittan kommer från Kina

Reinfeldt menar att samtidigt som coronasmittan vinner terräng ser vi även en framfart av auktoritär populism och högerextrema budskap i världen – att sätta ”vårt eget land först”.

Han besväras även över individer som talar öppet om att coronasmittan härrör från Kina. Enligt Reinfeldt är det en del av ett högerextremt budskap att påstå att att viruset kommer från ett visst land och att andra gör fel.

Att framhålla lösningar inom ramen för nationalstaterna istället för multilaterala organ oroar också Reinfeldt. Ett sådant exempel menar han är att stänga gränser och sedan påstå att vi är skyddade inom våra nationsgränser för att det är andra utanför som är farliga.

”Vi var lyckliga förr – lite oklart när”

Vidare framför den tidigare statsministern hur de förment auktoritära och högerextrema krafterna försöker vinna mark genom att påstå att samhället förfallit och att vi har varit lyckliga förr, vilket Reinfeldt själv inte anser stämmer.

– Nyckeln till auktoritär populism och en hel del av de högerextrema budskap som vi ser i världen är ju att beskriva att allt är förfallet. Att ge en nostalgisk bild av att vi har varit lyckliga förr, lite oklart när, men nu har det mesta förstörts. Det brukar koka ner till att det är ”de andra” som inte är som vi som har förstört saker. Givet det, finns det enorma risker med det vi nu upplever, säger Reinfeldt.

Reinfeldt varnar avslutningsvis för att stängda gränser i förhoppning om att begränsa smittspridning och därmed rädda liv kommer leda till folklig ilska eftersom livsdrömmar då går i kras och det blir svårt att klara försörjning.

Istället hoppas Reinfeldt att ”krisen ska leda till människor i världen inser att vi faktiskt hänger ihop”. Vidare vill han se större respekt för ”vetenskap, fakta och information” som ett motgift mot de ”falskeligen spridda auktoritära sätten att tänka och tycka”.

Trump påstås undergräva vetenskap

I intervjun berör Reinfeldt även USA:s president Donald Trump som han tror kommer stärkas av den pågående krisen. Däremot har han inget positivt att säga om presidentens agerande under coronaepidemin.

LÄS ÄVEN: Familjen Reinfeldt på påverkansresa i USA för att fälla Trump

Reinfeldt anser att presidenten inte bedriver någon seriös krishantering och att allt han strävar efter är att skapa konflikt genom att påstå att felet ligger hos de politiska motståndarna ”eller hos någon ondskefull kraft ute i världen”. Reinfeldt hävdar även att Trump undergräver ”allt som kan likna vetenskap eller självständigt förmedlad fakta”.

Reinfeldt preciserar inte närmare vad han syftar på i sin attack mot den amerikanske presidenten. Däremot står det klart att den tidigare statsministern i början av mars påstod att Trump ”kallat hela coronaproblematiken för en bluff”. Videoinspelningar från det aktuella valmötet där detta skulle ha sagts visade dock att Reinfeldts påstående var falskt.

LÄS ÄVEN: Reinfeldt påstod att Trump kallade coronaviruset en ”bluff” – motbevisas av videoinspelning

Styrelseuppdrag i statligt kinesiskt bolag

I slutet av februari uppmärksammade Samhällsnytt hur den tidigare moderatledaren har tjänat miljoner på uppdrag med den kommunistiska diktaturen Kina. Reinfeldt sitter i styrelsen för ett bolag som kontrolleras av kinesiska staten och har bland annat deltagit i möten med diktaturens högt uppsatta statliga politiker och tjänstemän både på ambassaden och i huvudstaden Peking.

Reinfeldt har inte velat svara på Expressens frågor om vilka som anlitar honom och hur avtalen ser ut rörande engagemanget i Kina. Hans sambo Roberta Alenius, tillika styrelseledamot i Fredrik Reinfeldt AB, ryckte vid det tillfället ut till Reinfeldts försvar:

– Man behöver inte vara transparent med allt som försiggår i ett privat bolag, sade Alenius till tidningen.

Tjänar tiotals miljoner konor

Nyligen plockade Fredrik Reinfeldt ut 17 miljoner kronor ur det bolag han startade tolv dagar efter att han lämnat partiledaruppdraget bakom sig. På fem år har Fredrik Reinfeldt AB dragit in omkring 60 miljoner kronor med relativt små kostnader. En av de mest lukrativa sysslorna är föreläsningar som han tar 100 000 kronor för.

LÄS ÄVEN: Fredrik ”öppna era hjärtan” Reinfeldts recept för att bekämpa brottsligheten: ”man kan erbjuda olika aktiviteter – kanske dans”

authorimage