På Gustavsgården i Gustavsberg, Värmdö kommun, har flera fall av vanvård rapporterats bara i år. I torsdags skedde ännu en incident som anmälts enligt lex Sarah. De anställda skyller bland annat på att “arbetssituationen var stressig”.
Vid kl 18 på torsdagen den 3 oktober hade kvinnan ätit middag och fick hjälp av två anställda med att gå på toaletten. Då de befann sig på kvinnans rum fick de ett larm och lämnade henne ensam, sedan fortsatte man med kvällsarbetet. Vid 23.30 då nattpersonalen kom hittades kvinnan liggande nedanför sängen med koagulerat blod i håret.
I lex Sarah-anmälan skriver Gustavsgårdens chef Ann-Christin Nordström att ingen av personalen som hjälpte kvinnan sedan återkom för att kontrollera att hon även fått hjälp efter toabesöket.
En sjuksköterska tillkallades som undersökte kvinnan och kontaktade en jourläkare som inte ansåg att sjukhus var nödvändigt.
Vidare skriver Nordström att hon informerat de tre anställda som jobbat den aktuella kvällen att en funktionshindrad person inte ska lämnas ensam på toaletten då denna behöver hjälp även efteråt.
De anställa har förklarat incidenten med att “arbetssituationen var stressig och att inte ansvarsfördelning skett då bägge personal lämnade rummet och sedan antog alla att någon annan hjälpt den boende, ingen kontrollerade att så skett”.
Nordström bedömer allvarlighetsgraden i fallet som “betydande” och kommer att fortsätta utredningen. I lex Sarah-anmälan skriver hon att såväl arbetssätt som rutiner på Gustavsgården behöver förbättras.
Tidigare fall
Senast i mars avled en man på Gustavsgården efter att personal gett honom fel medicin och i februari kritiserade Inspektionen för vård och omsorg Värmdö kommun för bristande vård efter ett dödsfall ett år tidigare där en man fördes till sjukhus allvarligt uttorkad med lunginflammation och blodförgiftning.
I februari avled en kvinna som haft ett illa rengjort trycksår och sedan drabbades av blodförgiftning.
Under februari och mars har ett par fallolyckor inträffat på grund av brister i vården.
Personal har också vid ett par tillfällen undvikit att rapportera avvikelser i vården.
Mellan 2017 och 2018 ökade antalet rapporter om fallolyckor eller andra avvikelser på Gustavsgården från 275 till 428 stycken.
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.