lunds-tingsratt-kidnappning
Inrikes

Fyra dömda för kidnappning och grov misshandel i Lund

Publicerad 11/29/2018
Annons

Den 28 juni kidnappades och misshandlades en man i Lund av fyra män. Kvartetten döms nu till fängelse i fyra år och sex månader för människorov och grov misshandel.

De fyra hade stämt träff med offret som de kände sedan tidigare och hade något otalt med. När offret kom till platsen fick han ett slag i bakhuvudet, kastades in i en bil och fördes bort till en enslig plats utanför staden.

Under natten misshandlades offret grovt, knivhöggs i benet, dödshotades med kniv mot strupen och fick en pistol riktad mot tinningen. Om inte offret och hans familj betalade en halv miljon kronor i lösensumma skulle den kidnappade mannen dödas.

Offret lyckades till sist fly från platsen, knackade på i ett hus, varifrån han larmade polisen. Han fördes därefter svårt skadad till sjukhus med ambulans.

Polisen kunde kort efter brottet gripa de fyra gärningsmännen som nu har fått sina domar.

Ram Manea Nagres Al-Majid, född 1996-01-02, döms för människorov och medhjälp till grov misshandel till fängelse i 4 år och 6 månader.

Mikael Peter Stanko Lukanic, född 1967-10-11, döms för grov misshandel, människorov, grov olovlig körning och brott mot knivlagen till fängelse i 4 år och 6 månader.

Lukanic har ett gediget brottsregister sedan tidigare som bland annat innefattar vapenbrott, brott mot strålskyddslagen, flera narkotikabrott, stöld, rattfylleri, olovlig körning, brott mot fordonsförordningen, olaga hot, försök till stöld, butiksstöld, tillgrepp av fortskaffningsmedel, dopningsbrott, brott mot vapenlagen, misshandel, försök till misshandel och vållande till kroppsskada.

För dessa brott har Lukanic vid sammanlagt fyra tillfällen dömts till fängelse i 14 dagar, skyddstillsyn och en veckas samhällstjänst, dagsböter 140 x 230 kronor samt dagsböter 60 x 50 kronor

Michael Stefan Svensson, född 1974-12-20, medborgare i Danmark, döms för grov misshandel och människorov till fängelse i 4 år och 6 månader.

Svensson har sedan tidigare en diger brottskarriär i Sverige som innefattar bland annat grov stöld, häleri, misshandel, butiksstöld, hot mot tjänsteman, olovlig körning, rattfylleri, grovt rattfylleri, narkotikabrott och vapenbrott. Det är oklart huruvida Svensson också har domar på sig i hemlandet Danmark.

För dessa brott har Svensson vid sammanlagt två tillfällen dömts till fängelse i 3 månader och fängelse i 6 månader villkorligt.

Nail Talat Khairi, född 1988-10-06, döms för människorov och medhjälp till grov misshandel till fängelse i 4 år och 6 månader

Khairi är tidigare dömd för stöld. Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter 50 x 50 kr.

Brottsoffret är en 20-årig man med utomvästlig invandrarbakgrund. Han förekommer så långt Samhällsnytt kunnat kontrollera inte i brottsregistret.

De fyra dömdas advokatkostnader uppgår till sammanlagt 850 000 kronor och ska enligt tingsrätten ”stanna på staten”, dvs betalas av skattebetalarna. Beloppet kan jämföras med det skadestånd på 58 000 kronor som domstolen tillerkänt brottsoffret.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
455Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons