Samnytt har tidigare rapporterat om det gängkriminella avrättningsmordet i Sätra inomhuscentrum söder om Stockholm i måndags kväll. En man i 20-årsåldern sköts på öppen gata och mitt bland människor ihjäl i en uppgörelse mellan olika gangsterfalanger. Nu häktas fyra personer för inblandning i dådet. Samtliga har utomvästlig invandrarbakgrund.

Det var strax efter klockan 19 på måndagskvällen som skottlossning utbröt i den invandrartäta Stockholmsförorten Sätra. Många människor befann sig vid tillfället i det inomhuscentrum där de gängkriminella falangerna valde att iscensätta sin väpnade uppgörelse.

När ekot av skotten, som var flera till antalet, klingat ut mellan väggarna låg en 21-årig man död på marken i en pöl med blod. Många centrumbesökare chockades och flera flydde i panik in i närliggande butiker för att ta skydd.

LÄS MER: Man ihjälskjuten i köpcentrum

De häktade

Polisen grep kort efter händelsen fyra unga män som misstänkta för inblandning i mordet. Dessa häktas nu på sannolika skäl – den högre misstankegraden.

Abdifatah Nuur Alasow, född 2000-04-04, tilldelad svenskt medborgarskap, bosatt i Eskilstuna. Han förekommer sedan tidigare i brottsregistret för bland annat butiksstöld, missbruk av urkund (användande av annans körkort som sitt eget), olovlig körning, bedrägeri, flera narkotikabrott och grov misshandel.

Qadar Keyse Daud, född 2002-02-02, medborgare i Somalia, bosatt i Eskilstuna. Han förekommer sedan tidigare i brottsregistret för bland annat flera narkotikabrott, varav minst ett grovt.

Antonio Alegria, född 2006-07-10, tilldelad svenskt medborgarskap, bosatt i Norrköping. Han förekommer sedan tidigare i brottsregistret med anledning av att han varit omhändertagen och placerad på LVU-hem på grund av antisocialt/kriminellt leverne.

Leonard Saeed, född 2007-01-14, tilldelad svenskt medborgarskap, bosatt i Älvsjö. Han förekommer sedan tidigare i brottsregistret för bland annat flera brott mot knivlagen, för att ha varit omhändertagen och placerad på LVU-hem på grund av antisocialt/kriminellt leverne, misshandel och narkotikabrott.

De nu aktuella brottsrubriceringarna är i samtliga fall mord, medhjälp till mord och grovt skyddande av brottsling. Detta med anledning av att polisen ännu inte klarlagt vem i kvartetten det var som avlossade de dödande skotten.

– Vi jobbar med att samla in så mycket bevis som möjligt och försöka identifiera vem skytten var, säger åklagare Sara Friedman i en kommentar till media.

Offret kriminell och psykiskt störd

Offret har i likhet med de misstänkta gärningspersonerna utomvästlig (afrikansk) invandrarbakgrund. Han förekommer i brottsregistret för bland annat ett flertal narkotikabrott.

Han har även varit tvångsomhändertagen för psykiatrisk vård med anledning av att han vid en rättspsykiatrisk undersökning konstaterades lida av en allvarlig psykisk störning.

LÄS MER: Ordningsvakten Sebastian försökte rädda livet på skjutne 21-åringen

Hämnd för annat gängmord

Motivet till mordet tros vara hämnd för ett annat mord i invandrarkriminell gängmiljö som förövades i Haninge söder om Stockholm i förra veckan. Gärningsmannen flydde efter skotten på elsparkcykel och har inte kunnat gripas eller identifieras.

Invånare i Sätra har öppnat ett kriscentrum som de som bevittnade mordet och chockerades kan besöka. Även andra oroliga Sätrabor är välkomna.