Nyår på Möllevångstorget i centrala Malmö. Faksimil Youtube

Inrikes

Fyrverkeriattacker mot polis och räddningstjänst

Publicerad 1/2/2022
Annons

Blåljuspersonal attackerades under nyårsafton med fyrverkerier vid flera tillfällen under nyårsnatten. Oaktsamt avfyrande av fyrverkerier orsakade även ett antal bränder, framförallt i Skåne.

Vid 18-tiden krossades ett fönster och någon kastade in en fyrverkeripjäs på en skola i centrala Landskrona. Röken satte igång brandlarmet. När räddningstjänsten anlände hamnade de i ett bakhåll och besköts med fyrverkerier. Polis tillkallades så att räddningstjänsten kunde utföra sitt jobb men ingen person greps. Istället upprättades en anmälan om sabotage mot blåljusverksamhet samt en om skadegörelse 

– Beteendet går att diskutera. Det är obehagligt, säger Patric Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten till Aftonbladet.

Senare under natten sattes en båt i brand vid en båtklubb i Landskrona. Elden spreds och en byggnad brann ner till grunden.

LÄS ÄVEN: 2021 nytt rekordår för invandrarkriminella dödsskjutningar

”Poliser har kommit i vägen för raketer”

Blåljuspersonal besköts även i Landskrona med fyrverkerier vid flera tillfällen under kvällen, uppger SR. Ingen person greps för attackerna som rubriceras som blåljussabotage. Straffet för blåljussabotage är fängelse i högst fyra år.

”Poliser har kommit i vägen för raketer på flera håll”, skriver TT och antyder att polisen befunnit sig på fel plats vid fel tidpunkt. I centrala Karlshamn greps två personer, varav den ene senare anhölls, sedan en polis träffats av fyrverkerier.

I Östersund tvingades en polis uppsöka vård efter att polisbilen träffats av en nyårsraket. Det finns ingen information om huruvida polisen skadades av själva raketen eller i en otursam väjning. Enligt Henrik Fahlén, befäl på polisens regionledningscentral, finns ingen misstänkt för gärningen.

I Växjö omhändertogs en 20-åring av polis sedan han riktat en fyrverkeripjäs mot en polisbil. Ytterligare två poliser och en privatperson besköts med fyrverkerier i centrala Katrineholm vid 00:45-tiden. Poliserna klarade sig utan åkommor men privatpersonen tvingades uppsöka sjukhus för vård.

LÄS ÄVEN: Man knivskars och rånades på sin bil

Fyrverkeri sköts in genom öppet fönster

I Huddinge sköts fyrverkeri in genom ett öppet fönster. Explosionen startade en mindre brand i lägenheten med kraftig rökutveckling. En person som vistades i lägenheten kom till skada, uppger polisen.

– En person i lägenheten fick lättare rökskador och vi har upprättat en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet, säger Helena Boström Thomas, presstalesperson vid Stockholmspolisen.

Bränder rapporterades på flera platser i Skåne, allt ifrån soptunnor som satts i brand till brinnande föremål som kastas mot byggnader. På Vougts väg, i Malmö sattes en parkerad bil i brand. Enligt polisen skadades ytterligare en bil av branden. Det finns inga uppgifter om någon misstänkt för brottet.

En villa brändes ner under nyårsnatten Limhamn i Malmö. Polisen misstänker mordbrand. Villan var övertänd strax innan 03 på natten. När räddningstjänsten väl kom på plats fanns ingenting att rädda och man lät huset brinna ner. Enligt Sydsvenskan finns inga uppgifter om att någon ska ha skadats i samband med branden.

I Arlöv larmades räddningstjänsten av flera inringare som vittnade om en explosion i trapphuset. En lägenhet uppges ha blivit ”rejält brandskadad” i samband med explosionen.

LÄS ÄVEN: Se polisens bilder från klankriget i Lund – 1 av 60 döms

”Nyår på Möllan helt enkelt”

På det ökända invandrardominerade Möllevångstorget i centrala Malmö rådde det fyrverkerikaos i år igen. Polisen talar dock överslätande om situationen och antyder att polisen har högre acceptans för allmänfarligt beteende där än på andra platser, en inställning som kritiseras i sociala medier.

– Det är alltid lite halvkaosigt på Möllan. Man skjuter nästan lika mycket i sidleds som man gör uppåt. I samband är det väldigt mycket bilar runt omkring för att det drar till sig mycket folk. Jag skulle inte säga att det var kaos. Ingen anmälan är upprättad och jag vet ingenting om några skador. Det är nyår på Möllan helt enkelt. Det kanske inte hade passat någon annanstans, säger Thomas Paulsson, vakthavande befäl vid polisregion Syd till Aftonbladet.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons