ecuador

Faksimil Twitter

Utrikes

Fysiska hinder på startbana i Ecuador för att förhindra plan att landa

Publicerad 3/23/2020
Annons

Bilder tagna från en helikopter för några dagar sen visar hur man strategiskt parkerat bilar på startbanan på José Joaquín de Olmedo International Airport i Guayaquil för att säkerställa att ett spanskt plan inte skulle kunna landa.

Planet från Iberia Airlines var förutom kabinpersonalen tomt och var ämnat för att hämta strandade spanska medborgare. I stället för Guayaquil lyckades man landa i Ecuadors huvudstad Quito där man hämtade upp 170 passagerare och återvände till Spanien.

Guayaquils borgmästare Cynthia Viteri uppger att hon stödjer de lokala myndigheternas beslut att stoppa planet från att landa med hänvisning till pandemin. Viteri har själv testats positivt för coronaviruset.

På landets transportministerium fördömer man dock händelsen. Samtidigt har EU begärt garantier om att tomma plan från Europa ska kunna använda de båda städernas flygplatser för att flyga hem europeiska medborgare.

Spanskt nödläge

I Spanien deklarerades ett nationellt nödläge den 14 mars där man förbjudit människor från att röra sig utomhus förutom i absoluta nödfall. Initialt skulle nödläget råda i 15 dagar men man har nu begärt att detta ska förlängas till den 11 april.

– Vi är i krig, sa premiärminister Pedro Sanchez i ett uttalande nyligen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
844Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons