36-årige Gabriel Külen från Norrköping gör succé i sociala medier med videoklipp där han kritiserar Svenska kyrkans hållning i frågor som har att göra med så kallad könsidentitet.
– Det finns bara två kön, förklarar han för Samnytt.
– Till man och kvinna skapade han dem, eller hur? Ni är väl Svenska kyrkan?
– Mm.
– Vad står det i Första Moseboken?
– Jag vet inte.
– Du vet inte, men du tillhör Svenska kyrkan?
– Ja.
Hundratusentals människor har på bara ett par dagar sett Gabriel Külens videoklipp på Tiktok och Instagram där han konfronterar Svenska kyrkans representanter i samband med Pridefirandena i Jönköping och Örebro.
@gabrielkulen Varför springer dem alltid iväg? #generationz #unga ♬ originalljud – Gabriel Külen
Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅
Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.Videoklippen är från slutet av augusti, men laddades upp till de båda sociala medie-plattformarna först nu i oktober.
– Jag gick runt och intervjuade folk, eller så var det vissa som kom fram till mig och frågade. Då ville jag föra dialog. Jag tror inte att många vet vad de gör när de står i Prideparaden, berättar Gabriel Külen för Samnytt.
Kritisk till könsbyten
Det som Gabriel Külen främst är kritisk till med Pride och Svenska kyrkan är hållningen i den så kallade könsbytesfrågan. I april i år röstade riksdagen igenom en ny lag som gör det möjligt för omyndiga att byta juridiskt kön.
LÄS MER: Riksdagen röstar JA till könsbyteslagen
– Det här med att man sänkt åldern för att få byta kön till sexton år. Det röstades igenom i riksdagen, men jag tror inte att det är svenska folkets åsikt, säger han.
– Det är därför jag gör det här. Jag tror inte att folk förstår konsekvensen av att bara säga ja till saker eller att vara tysta.
Den 36-årige Norrköpingsbon tycker det är märkligt att man inte anses gammal nog för att få köra bil eller köpa alkohol när man är sexton år, men däremot har rätt att ändra sitt kön.
– Det är därför jag gör det här. Jag vill fråga folk om de vet vad de står för när de viftar med en flagga som de inte riktigt vet vad den innebär, säger han.
“Inget man kan ångra”
Gabriel Külen jämför könsbytesdebatten med debatten om skärmtid för barn, där den senaste rekommendationen från Folkhälsomyndigheten lyder att barn under två år inte ska använda digitala medier alls och att äldre barn bör begränsa sin användning.
– Det gjorde man inte tidigare. Och det är för att man inte visste konsekvenserna av vad skärmtid gör för barn, säger han.
– Samma sak tror jag att det är här, där man fattar förhastade beslut utan att veta konsekvenserna av det. Den data vi har visar att många ångrar sig.
– Men det här är inget man kan ångra. Det är inte som efter en fyllekväll där man ångrar sig och sedan fortsätter sin vardag. Om man ångrar sig här så har man verkligen förstört sitt liv, i synnerhet om man genomgått operationer.
Gabriel Külen påpekar också att han själv har bekanta som bytt kön, och som ändrat sig efteråt.
– Och de mår jättedåligt. Därav tycker jag verkligen att man behöver bry sig om de människorna, säger han.
Aktiv i en kyrka
Gabriel Külen är engagerad i en kyrka, och hans kristna tro är en viktig drivkraft bakom hans engagemang i frågan.
– Den bekräftar den sanning som jag tror på. Att vi är födda till man och kvinna och att man per definition inte kan födas i fel kropp. Det finns bara två kön. Det är det som är sant, säger han.
Genom hans kyrkliga engagemang brukar Gabriel dela ut mat till hemlösa varje lördag.
– Jag har en förkärlek till behövande, till dem som är utstötta och dem som är ensamma i samhället. Många gånger har de som bytt kön och ångrat sig blivit väldigt utsatta och väldigt ensamma i det, han han.
Gabriel oroas för en utveckling där åldersgränsen sänks allt mer, och hormonbehandlingar eller kirurgiska ingrepp görs på allt yngre barn.
– Om vi inte visar en röst emot det som sker, vad säger att de inte sänker till tolv år eller sex år som i Norge? frågar han sig retoriskt.
“Ett kärleksbudskap”
Gabriel berättar att han själv har syriansk invandrarbakgrund med en mamma från Syrien och en pappa från Turkiet.
– Men jag är född och uppväxt i Sverige, inflikar han.
Och det är långt ifrån alla som tycker att det Gabriel gör när han konfronterar Svenska kyrkan och Pride-rörelsen är bra. Vissa av de kommentarer han får i sociala medier är negativa.
– Jag vill betona att jag inte gör det här av hat. Vissa skriver att jag hatar folk, säger han.
– Men det här är ett kärleksbudskap, säger Gabriel Külen.
LÄS ÄVEN: SR-propaganda om att byta kön på barn fälls av nämnd
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet. Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.