Sveriges radio spred felaktiga uppgifter i ett propagandaprogram om att byta kön på barn. Det anser den så kallade Granskningsnämnden, som fäller den skattefinansierade medieaktören för bristande saklighet.

Det är i januari i år som statsradion publicerar programmet ”P1 Dokumentär: Pubertet på liv och död – familjernas kamp för barnens transvård”.

Programmet följer tre familjer – där föräldrarna vill ge så kallade stopphormon till sina barn för att förhindra att de kommer in i puberteten. Något som kallas för ”könsbekräftande vård”.

Vården säger nej

Men den svenska sjukvården nekar familjerna den typen av ingrepp på sina barn. Inte minst nämns i inslaget Astrid Lindgrens barnsjukhus i Stockholm, vilket sedan 2021 inte längre hormonbehandlar barn.

I Sveriges radios inslag får ”hetska” högerextremister skulden för den stoppade transvården.

– Tonläget på sociala medier är hetskt. Ett kolloläger för unga transpersoner i Sverige ställs in på grund av hot från högerextrema grupper, påstås det bland annat i inslaget som fortsätter:

– Samtidigt ökar den psykiska ohälsan för den här gruppen. Mer än hälften av alla transpersoner i åldern femton till nitton år har allvarligt övervägt suicid.

”Förändrat kunskapsläge”

Det är inte högerextrema transfober som gör att ”könsbekräftande vård” inte längre utförs på barn i Sverige. Istället handlar det om ett ”förändrat kunskapsläge”.

Socialstyrelsen publicerade i början av 2022 nya rekommendationer för behandling av så kallad könsdysfori hos barn, och numera anses risken med könsbytesbehandlingar av barn överväga nyttan.

LÄS ÄVEN: Offentliga sjukvården stoppar pubertetshämmare

Inte minst påpekas att barn kan ändra sig, och inte längre vilja byta kön.

– För gruppen som ångrar eller avbryter en inledd behandling kan det finnas risk att behandlingen lett till sämre hälsa eller livskvalitet, säger Socialstyrelsens avdelningchef Thomas Lindén i en kommentar.

Fälls av nämnd

Denna anledning till att svensk sjukvård inte längre rutinmässigt genomför könsbyten på barn framgår emellertid inte i den drygt 50 minuter långa dokumentären. Därför fälls nu programmet av den så kallade Granskningsnämnden.

”Då detta inte framgick i programmet P1 Dokumentär anser nämnden att framställningen av skälen till de förändrade rekommendationerna var missvisande. Programmet stred därför mot kravet på saklighet i denna del”, skriver nämnden i sitt beslut.

Däremot frias SR för att felaktigt ha framställt det som att avsaknad av ”könsbekräftande vård” ökar självmordsrisken bland transsexuella.

Granskningsnämnden utgörs av en panel på sju personer, mestadels vänsterprofilerade journalister, varav åtminstone två själva har en bakgrund på SVT. En av medlemmarna i den är socialdemokratiska Aftonbladets publisher Sofia Olsson Olsén.

Ledamöter: Transpropaganda

Nämnden är emellertid oenig, där tre av ledamöterna vill fria SR-dokumentären helt och hållet. Trion konstaterar visserligen att SR-dokumentären är propagandaspäckad och agendadriven.

”Programmet skildrade i princip uteslutande negativa aspekter av att möjligheterna till hormonbehandling begränsats i Sverige, vilket enligt nämnden gjorde att framställningen av detta var ensidig”, skriver de.

Men, menar de, just eftersom ”utgångspunkten i programmet var tydlig” så strider det inte mot kravet på opartiskhet och saklighet.

Alltså vill de fria inslaget.