Engelska National Health Service (NHS) har beslutat upphöra med att förskriva pubertetsblockerare för barn och ungdomar som tror sig lida av så kallad könsdysfori eller könsinkongruens. De starka hormonbehandlingarna kan ge allvarliga och bestående skador och NHS anser att man inte längre vårdetiskt kan försvara behandlingarna för minderåriga.

Pubertetshämmare har på senare tid hårdlanserats av HBTQI+-grupper som en del av en lobbyverksamhet som gör gällande att barn och ungdomar som har problem att hitta sin identitet lider av könsdysfori och har fötts i en kropp med ”fel” kön.

Föremål för skarp kritik

Rörelsen har fått skarp kritik för att exploatera barn för egna identitetspolitiska syften. Forskning har visat att de allra flesta som fått diagnosen könsdysfori i själva verket lider av andra tillstånd – allt ifrån normal utvecklingspsykologisk sturm und drang över olika så kallade bokstavsdiagnoser till Asperger och autism.

I sina utsatta situationer har dessa barn och ungdomar och inte sällan också deras föräldrar blivit lätta offer för HBTQI+-rörelsens propaganda. Även politiker och vårdapparat har uppvaktats med anklagelser om att vara ”antitrans” och ”fobiska” gentemot sexuella minoriteter om man inte ansluter sig till rörelsens syn på kön, könsidentitet och diagnostik av identitetssökande barn och unga.

I synnerhet har de extremt starka hormonbehandlingar av barn som stoppar den normala fysiska tillväxten och håller kvar barnet i en fas som det åldersmässigt passerat fått hård kritik.

Obotliga skador

Behandlingarna har visat sig ge obotliga skador på bland annat skelettet. Även hjärnans utveckling hämmas och personen riskerar få lägre intelligens än om han eller hon inte skulle ha genomgått behandlingen.

Hormonerna förvärrar ofta också de mentala tillstånd av ångest och depression som de påstås vara lindring och bot för. Socialt drabbas barnet också av att fortsätta vara barn medan de jämnåriga kompisarna fortsätter att utvecklas till vuxna.

Argumentet för att utsätta barn för den farliga invasiva behandlingen där barn hålls kvar i barndomen och hindras att gå in i puberteten, är att det ska ge barnen längre betänketid att bestämma sig för vilket kön de vill tillhöra – det som de biologiskt tillhör eller något annat.

LÄS ÄVEN: Pubertetsblockerare för barn kan sänka IQ-nivån

Vården från ja-sägande till skepsis

Efter en längre tid av ja-sägande börjar nu allt fler vårdgivare och vårdrelaterade organisationer att repa mod och säga stopp. Man vill inte längre medverka till det man börjat inse är identitetspolitik förklädd till vård när det dessutom saknas evidens för att behandlingarna gör någon nytta men desto mer evidens för deras skadeverkningar.

I England är det den statliga vården NHS som nu tagit beslutet att stoppa all pubertetshämmande behandling av barn. Man får bifall av breda grupper i samhället men möts av fördömanden från HBTQ-grupper.

NHS bemöter kritiken från det hållet med att hänvisa till att beslutet är ”noggrant övervägt” och grundar sig på en omfattande och flera år lång bevisgranskning och -värdering sedan utredningen beställdes år 2020.

Fortsatt tillåtet för privata vårdgivare

Eftersom det inte rör sig om en lagändring som förbjuder pubertetblockerare kommer sådana även i fortsättningen att vara tillåtna att ge till barn hos privata regnbågsprofilerade vårdaktörer. Inom den offentliga vården finns också kvar en möjlighet att göra kliniska forskningsprövningar på barn i begränsad omfattning.

Att den offentliga vårdapparaten i England stoppar behandlingarna skickar samtidigt en signal om deras olämplighet, risker och bristfälliga medicinska evidens som kan vara ett steg mot att även privata vårdgivare upphör med verksamheten och i förlängningen en lagändring med ett förbud.

Välkomnas av regeringen

Den processen kan påskyndas av att många brittiska politiker välkomnade NHS tillkännagivande. Storbritanniens hälso- och socialminister Victoria Atkins säger i en kommentar på X att ”vård som påverkar våra barns hälsa och välbefinnande så djupt måste alltid baseras på kliniska bevis”, vilket inte varit fallet med dessa behandlingar.

Även hälsominister Maria Caulfield välkomnar NHS beslut och säger i en kommentar att det ska ses som en ”banbrytande förändring eftersom barns säkerhet och välbefinnande är av största vikt

Engelska NHS är inte ensamma om att stoppa pubertetshämmare. Flera delstater i USA har gjort det genom lagstiftning. Även i Sverige pågår intensiva diskussioner om behandlingarnas risker och skadeverkningar med krav från flera håll om att de bör upphöra.

LÄS ÄVEN: Psykisk ohälsa vanligt bland transpersoner som ges pubertetsblockerare