fyrverkerier-94883

Arkivbild.

Inrikes

Gäng i ’utsatt’ Kristianstadsområde besköt polis och räddningstjänst med fyrverkerier

Publicerad 12/29/2018
Annons

Vid 19:30 tiden på fredagskvällen sattes en container i brand i anslutning till det problemtyngda ’utanförskapsområdet’ Gamlegården i Kristianstad. När polis och räddningstjänst anlände till platsen utsattes de för beskjutning med fyrverkeripjäser av ett ungdomsgäng. Man tvingades därför avbryta släckningsarbetet och sätta sig i säkerhet.

Området är sedan tidigare välkänt för den här sortens situationer och regelrätta upplopp iscensatta av antisociala ungdomsgäng med invandrarbakgrund. Micael Nilsson, som är vakthavande brandingenjör på Räddningstjänsten Skåne Nordost, säger i en kommentar till SVT att man ”vet att det kan vara oroligt på platsen” och därför sällan rycker ut till området för släckningar utan att först låta polisen göra en säkerhetsbedömning.

Den här gången räckte det dock inte ens med att ha polisassistans. Raketbeskjutningen från ungdomsgänget blev även polisen övermäktig som tvingades fly från platsen i stället för att gripa förövarna. Rickard Lundqvist på polisens ledningscentral kommenterar misslyckandet med att ”det är allvarligt att räddningspersonal inte kan slutföra sitt arbete”.

Varken polisen, räddningstjänsten eller rapporterande medier vill precisera vilka förövarna är utöver att ”det rör sig om en hel del ungdomar i grupp”. Media preciserar också händelsen geografiskt till ”Bataljonsvägen i Kristianstad” i stället för att uppge det mer ökända ”Gamlegården” som plats för attacken.

I samband med förra nyårsafton attackerades räddningstjänsten med fyrverkerier på samma plats. ”Det är obehagligt, det är som att bli beskjuten med vapen”, förklarar brandingenjör Micael Nilsson.

Väktare och äldre damer på promenad i området är andra som under fredagen uppges ha utsatts för raketbeskjutningar från ungdomsgäng.

Även andra platser
Också på andra platser har det de senaste dagarna förekommit raketskjutning mot polis och räddningstjänst, bland annat i ’utsatta’ området Kronogården i Trollhättan. Inte heller där grep polisen någon av förövarna.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons