En 14-årig svensk pojke från Skärblacka blev kidnappad av ett gäng från invandrarområdet Klockaretorpet i Norrköping. Pojken misshandlades av tre personer tills han kissade på sig. Gänget tog 500 kronor och en begagnad jacka. Nu döms gärningsmännen – som samtliga har invandrarbakgrund – till fängelsestraff och ungdomsvård.

Upprinnelsen till kidnappningen var en konflikt mellan Kalle och Gisela – en tjej boende i Norrköping. Enligt henne ska Kalle ha spottat på henne och kallat henne hora – något som han själv tillbakavisat i förhör med polisen. Gisela klagade dock på Kalle till sin pojkvän – 16-årige Timmy Halilovic som var dömd för flera brott innan.

Kalle visste om att ”folk var ute efter honom” efter Giselas klagomål och höll sig därför inne. Den 12 september kom dock två av hans vänner på besök och berättade att allt är lugnt och att han kan komma ut nu. I själva verket agerade de under hot från gänget som ville lura ut Kalle från hans hem.

Vännerna tog Kalle till ett dagis i närheten där tre personer – 19-årige Elez Duljaj, 16-årige Timmy Halilovic och 16-årige Surasit Roserberg – redan väntade på honom i en Audi Q5 som tillhörde Duljajs familj. Sällskapet beordrade Kalle att sätta sig i bilen vilket han inte ville. Då började de att slå och sparka honom. Till slut tog de hans mobil och tvingade in honom i bilens bagagelucka.

Sällskapet körde iväg och hämtade Gisela samt hennes väninna. Senare i tingsrätten berättade Kalle följande:

”Därefter åkte de iväg till en annan plats. Han vet inte exakt vart. Han trodde att killarna skulle köra honom till Klockaretorpet eftersom de kommer därifrån. Han var livrädd när han låg i bagageluckan och skakade. Han visste inte vad som skulle hända. Han låg i bagageutrymmet i 10-15 minuter.”

Slutligen kom de fram till ett skogsområde utanför Norrköping och öppnade luckan. Gisela fick identifiera pojken och bekräfta att det var rätt person, vilket hon också gjorde. Därefter inleddes en misshandel. Snart föll Kalle till marken, men även då fortsatte misshandeln. Timmy och Surasit sparkade honom 30-40 gånger. När misshandeln upphörde skakade han och kunde knappt prata. Enligt vittnesmål i polisens förundersökningsprotokoll kissade pojken på sig under misshandeln.

Ur domen:

”Efter misshandeln var han tvungen att pussa Giselas sko, men han minns inte vem som sade att han skulle göra det. Hon fick ta upp sin fot på kanten till bagageluckan och han pussade hennes sko. Han fick även pussa någon av killarnas sko. Det kändes förnedrande att pussa på skorna.”

Därefter krävde Elez Duljaj honom på 500 kronor – ”bensinpengar” eftersom ”han hade slösat bensin på honom”. Pojken blev tvungen att ta kontakt med sina vänner för att låna 500 kronor till gänget. Den som fick låna ut pengarna blev den 15-årige Alexander, Kalles vän.

[soliloquy id="247455"]

När han pratade med gänget ville Timmy Halilovic ta hans jacka, men Alexander övertalade honom att inte göra det, eftersom jackan var ny och var en present från föräldrarna. Då kom Timmy på att Alexander haft en annan jacka innan och krävde att han skulle åka hem och hämta den för att ”låna ut” den till Timmy. Så här beskrev Alexander händelseförloppet i tingsrätten:

”Han försökte prata bort det men Timmy och de andra bestämde att de skulle åka och hämta den jackan. Han försökte sätta sig i baksätet men Elez sade till honom att hoppa in i bagageluckan då han inte ville köra olagligt. Han tyckte det var otäckt och visste att Kalle hade åkt i bagageluckan innan. Han var rädd för att han inte visste vad som skulle hända och inte kunde se ut. Julia och Gisela fnittrade inne i bilen. Det stämmer, såsom finns antecknat i polisförhör med honom, att Timmy och Elez i bilen pratade och skrattade över hur rädda killarna var, att de inte vågade göra något och att de är lätta offer.

Elez tankade medan han låg i bagageluckan och växlade femhundrakronorssedeln som han hade fått. Tvåhundra kronor gick till bensin och resten delade killarna i bilen på. När de kom hem till honom lämnade han över jackan och gick sedan in och åt. Han ville inte lämna ifrån sig jackan då han var osäker på om han skulle få tillbaka den.

Han var rädd för att han skulle bli slagen och han inte gjorde det. Han hoppades dock att han skulle få tillbaka den. Han skrev till Timmy några dagar senare och frågade när han skulle få tillbaka den, varpå Timmy svarade att han skulle få tillbaka den veckan efter. Några dagar senare såg han Elez ha på sig jackan. Elez sade att han inte behövde tänka mer på jackan för den var inte hans längre.”

Under färden misshandlade gänget även en tredje person – även han med svensk bakgrund – för att han tittade på gänget. Efter misshandeln blev ha beordrad att sänka blicken och titta ned på sina skor.

Detta blev inte sista gången som sällskapet kidnappade och misshandlade tonåringar i Norrköping. Bara några dagar efter Kalle ska 15-årige Jesper ha blivit kidnappad, förd till skogs och misshandlad blodig på ett liknande sätt. Av polisens förundersökningsprotokoll framgår att gänget försökte tvinga honom att sälja droger åt dem.

På grund av hot från gänget polisanmäldes händelsen först en vecka efter att den inträffade.

Den 17 september avkunnade Norrköpings tingsrätt dom i målet. Elez Duljaj dömdes för misshandel, rån, människorov och olaga frihetsberövande till 1 år och 8 månader i fängelse. Hans kumpan, den tidigare dömde Timmy Halilovic, fick fem månaders sluten ungdomsvård, medan Surasit Rosenberg dömdes till ungdomsvård och dagsböter.

Alla deras offer uppger i polisförhör att de förutom fysiska skador även lider av psykiska men efter händelserna. Domen i sin helhet samt polisens förundersökningsprotokoll kan laddas ned och läsas på följande länkar: Norrköpings TR B 3036-18 Deldom 2018-12-17Norrköpings TR B3036-18 Aktbil 37 och Norrköpings TR B3036-18 Aktbil 39.

Tycker du att den här artikeln var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!