På tisdagen föll domen mot tio personer i Södermanland som stått åtalade för att lurat ut män på träffar genom internetdejting. När männen anlänt till de avtalade platserna har gänget misshandlat, fört bort och pressat dem på pengar vilka sedan använts för att köpa märkeskläder. Sex av de tio gärningsmännen döms till fängelse. 

Brotten begicks under våren förra året efter att ett gäng vänner mellan 18-21 år i Strängnäs bestämt sig för att kontakta män på bland annat dejtingappen Tinder och sexsidor som de i kvinnors namn sedan stämde träff med i närområdet. Detta med avsikt att misshandla, råna och pressa pengar från männen.

Allsvensk fotbollstränare utsatt

Ett av de åtta brottsoffer som gått till polisen har beskrivits som ”en känd fotbollsprofil” i media och har beviljats sekretess i polisutredningen. Fotbollsprofilen, som är en allsvensk tränare i huvudstaden, fick kontakt med vad han trodde var en kvinna på Tinder och de stämde träff i Strängnäs.

Men istället överfölls han på platsen av två knivbeväpnade män som tvingade med honom till ett skogsområde där han misshandlades med sparkar och slag. Mannen tvingades även ställa upp på ett lagfoto med gärningsmännen där han filmades medan han sade att hans fotbollslag är dåligt och ärkerivalens bättre.

Gänget tillgrep tränarens plånbok, telefon, nycklar och jacka och tillskansade sig även koden till mannens mobila bank-ID. Därefter förde gänget över 109 000 kronor till sina egna konton. Pengarna användes senare för att köpa märkeskläder.

Kidnappade och stal vapen

En annan man lurades också till Strängnäs och blev på samma sätt överfallen i samma område av tre till fyra män. De tvingade in mannen i baksätet på hans bil och lindade en handduk runt hans huvud. Därefter åkte de till mannens bostad för att råna honom.

I polisförhör vittnar mannen om hur han fick en kniv mot halsen samtidigt som de hotade honom. Gänget tillgrep bland annat flera jaktvapen, en dator, en tv och en motorcykel.

Avslöjade sig själva med bilder

Polisutredningen har tagit lång tid men underlättats av att man lyckats säkra säkra material från gärningsmännens mobiltelefoner. Det handlar bland annat om bilder och videoklipp som visar hur vissa av gärningsmännen stoltserar med brottsoffrens ägodelar.

Vidare har polisen kunnat koppla gärningsmännen till brotten genom telefonkontakter och transaktioner på betaltjänsten Swish. Gärningsmännen har utnyttjat ovetande bekanta som ombetts ta emot överföringar och sedan ta ut kontanter.


Gärningsmännen

Eskilstuna tingsrätt har publicerat ett pressmeddelande där de meddelar att huvudförhandlingen har pågått i hela 19 dagar. Tingsrätten sammanfattar också den runt tvåhundra sidor långa domen där det framgår att nio av de tio tilltalade fälls:

Nio av de tilltalade fälls för flertalet av brottsanklagelserna mot dem. En som var åtalad för penningtvättsbrott frikänns. Flera av de tilltalade fälls för bl.a. människorov, rån, misshandel och grovt vapenbrott.

Sex av de tilltalade döms till fängelse. De två som får strängast påföljd döms till fängelse 6 år och 4 månader respektive 5 år och 10 månader. Den som får kortast fängelsestraff döms till 1 år och 2 månader.

Två tilltalade var bara 17 år när brotten begicks. Den ene av dem döms till sluten ungdomsvård 10 månader och den andre till skyddstillsyn och dagsböter. En tilltalad döms till villkorlig dom och dagsböter för penningtvättsbrott.

Hela domen som visar samtliga dömda gärningsmän kan laddas ned och läsas på följande länk: Eskilstuna TR B 1496-19 Dom 2020-04-14

authorimage