Upplands Väsby i norra Stockholm terroriseras sedan länge av ett hotfullt och våldsamt ungdomsgäng. Upprördheten över att polisen inte gör något åt saken är stor bland företagare och invånare som drabbas av gängets framfart.

Området kring Centralvägen är hårdast drabbat. Här säljer gänget knark, ägnar sig åt bråk och misshandel, inte sällan med knivar inblandade. Även pistolhot förekommer.

Lokaltidningen Stockholm Direkt som rapporterar om situationen berättar att gänget består av unga killar mellan 16 och 18 år. Deras härkomst uppges däremot inte.

Ferit Pek som driver restaurang Tiger är en av de företagare som drabbas när folk inte längre vågar sitta på hans uteservering. Hans anställda lever med hot från gänget. Även butiker känner av bortfall av kunder som skrämts bort av det antisociala och kriminella gängets närvaro.

Ferit kräver att något görs. Bland annat anser han att området måste få en polisstation. Han vill också att övervakningskameror sätts upp.

Gänget hotar näringsidkarna så att de inte ska anmäla några brott de bevittnar. En kvinna som är anställd på Ferits restaurang berättar att gängmedlemmar sökt upp henne både på restaurangen och där hon bor och undrar nu hur mycket mer han ska behöva ta innan polisen gör något åt saken.

Hon berättar om en situation där tjejer inte kan gå fritt, inte gå och lyssna på musik i hörlurar, utan måste vara ständigt vaksamma på vad som sker runtomkring. Värst är det för tjejerna att vistas utomhus i området på kvällarna. Matgäster berättar att de inte vågar låta sina döttrar gå hem själva från stationen, utan måste hämta upp dem när de kommer med tåget.

Stockholm Direkt har talat med kommunpolis Malin Sundström som inte håller med om att inget görs. Tvärtom hävdar hon att polisen har prioriterat upp området kring Väsby station väldigt mycket den senaste tiden.

Hon berättar att man gör såväl synliga som osynliga polisinsatser och att man kontinuerligt griper många personer för olika typer av narkotikabrott. För de värsta individerna har man samlat ihop förundersökningarna och fört över dem till lokalpolisområdet så att de ska kunna utredas snabbare och mer effektivt.

På den fråga som Ferit Pek och andra näringsidkare i området ställer – varför gänget inte kan låsas in trots upprepade brott – svarar Malin Sundström så här:

– Det krävs jättemycket innan de ska bli anhållna och häktade. Man låser helst inte in personer under 18. Det är därför de kan begå brott efter brott efter brott.

På Socialtjänsten, fritidsförvaltningen och kommunens säkerhetsavdelning är man också medveten om problemen och om vilka personer som ingår i gänget. Så kallade samverkansmöten hålls mellan polisen och de olika kommunverksamheterna. Enligt kommunpolis Malin Sundström “fungerar det jättebra”.

Kommunens säkerhetschef Ulf Palmgren uppger till Stockholm Direkt att socialtjänsten i Väsby “har jobbat gentemot dessa individer under många år”. Han kan dock inte förklara varför situationen trots detta mångåriga arbete inte blivit bättre.

Palmgren instämmer dock i kommunpolisens bedömning att det krävs mycket för att låsa in unga antisociala och kriminella personer, exempelvis enligt LVU:

– Det behövs väldigt mycket underlag för att fatta sådana myndighetsbeslut.

Säkerhetschefen uppger att en bidragande orsak är att för få av de brott som gänget begår anmäls till polisen. Han understryker betydelsen av att polisanmälan och orosanmälan görs och lägger därmed över ansvaret på civilsamhället.

Palmgren förklarar samtidigt inte hur näringsidkare och andra i området som lever under ständigt hot från gänget om att hålla tyst ska våga anmäla. Att det saknas en polisstation i området gör det inte heller enklare att anmäla.