En 16-årig yngling fritogs på fredagen i samband med en förhandling i Malmö tingsrätt. Den unge mannen, som dömts till åtta månaders ungdomsvård för ett brutalt rån där offret nästan avled, skulle eventuellt få påföljden ytterligare mildrad. I stället avvek han från domstolsbyggnaden assisterad av ett gäng ungdomar som samlats utanför.

Det var vid lunchtid på fredagen som fritagningen genomfördes. Polisen är förtegen om vad för slarv och brist i att följa rutinerna det var som ledde till att ynglingen kunde rymma. Tre kriminalvårdare uppges vid fritagningen ha varit satta att bevaka 16-åringen.

Malmöpolisen vädjar till allmänheten om tips från den som kan ha gjort iakttagelser, exempelvis sett 16-åringen hoppa in i en bil. Han ska vid flykttillfället ha varit barfota och iförd jeans och grå huvtröja.

Tågtrafiken till och från Malmö central stoppades tillfälligt efter rymningen men släpptes senare på igen. Stora förseningar har dock drabbat resenärerna.

Dömd för gängkriminella brott
16-åringen är sin unga ålder till trots sedan flera år tillbaka välkänd av polisen för olika typer av brott, som han dock inte kunnat dömas för då han inte varit straffmyndig. Han är en av sex ungdomar i ett gäng som i början av maj dömdes till ungdomsvård efter att ha gripits för en lång rad personrån och andra brott.

Vid ett av rånen utsattes det 21-åriga offret för grovt våld mot huvudet så att skallbenet krossades, vilket höll på att kosta honom livet. 21-åringen knivskars även och fick sin bil vandaliserad.