I måndags skedde en ny rymning från ett så kallat Sis-hem där grovt kriminella, ofta med invandrarbakgrund, men för unga för att dömas till fängelse placeras för så kallad ungdomsvård. Hemmets ledning får nu skarp kritik för att man inte larmade polisen utan bara skickade ett fax. På fredagen rymde ytterligare en person från ett Sis-hem – i samband med en obevakad permission.

Det var från Sis-hemmet i Nereby i Kungälv som två 14-åriga ynglingar avvek på måndagen. Båda är dömda för inblandning i gängrelaterade skjutningar i södra Stockholm, bland annat en i Gubbängen där ett 30-tal skott med automatvapen och pistol avlossades mot en lägenhet.

Samnytt har tidigare rapporterat om händelsen och om två andra inblandade som dömdes till ungdomsvård för brottet och sedan rymde. Nu har ytterligare en person kopplad till samma brott rymt från den ungdomsvårdspåföljd han dömts till. Den andre rymlingen är dömd för inblandning i en annan gängskjutning, också den i södra Stockholm men i Fruängen.

LÄS MER: Tonåringar rymde från HVB-hem – avlossade 30-tal skott i flerfamiljshus
LÄS MER: Sköt 30-tal skott mot lägenhet – Straffet: Ungdomsvård

Flerfaldigt kritiserat Sis-hem

Sis-hemmet i Nereby varifrån den nu aktuella rymningen skedde har tidigare fått hård kritik för missförhållanden, bland annat från JO efter att anläggningen blivit föremål för en inspektion.

Det är heller inte första gången som någon rymmer från anläggningen. Det skedde senast för bara en månad sedan, då i form av en utifrån planerad fritagning av en morddömd 17-åring.

Skickade bara ett fax om att ynglingarna avvikit

Nu får ledningen förnyad kritik därför att man inte brydde sig om att larma polisen när två av de intagna rymde. Det enda man gjorde var att skicka ett fax med en upplysning om att ynglingarna avvikit.

Fax hanteras inte med samma skyndsamhet och prioritet som ett larm och är allmänt en föråldrad kommunikationsform. Det tog därför lång tid innan någon på polismyndigheten förstod att papperet som låg i faxapparaten var en rapport om en rymning. Rymlingarna är fortfarande på fri fot.

Institutionschefen: ”Inga rutiner för att kontakta polisen”

Sis-hemmets föreståndare Catharina Högberg urskuldade sig initialt med att det inte finns några rutiner som säger att man ska larma polisen vid en rymning, utan att det räcker med att faxa. Efter att den uppgiften mottagits med ett stor frågetecken som orimlig har institutionschefen ändrat sig.

Hon säger nu – efter att ha sett efter i sin checklista – att man faktiskt ska larma polisen när en rymning sker, inte bara faxa. Hon hävdar nu också att någon på anläggningen också ska ha larmat, något som dock motsägs av polisen som inte har någon uppgift om ett sådant larm.

Ytterligare Sis-rymning på fredagen

På fredagen kom ett nytt larm om en rymning från ett Sis-hem, denna gång i Skåne. Personalen på Sis-hemmet i Råby upptäckte på fredagen att en av de intagna saknades.

Exakt när rymningen skedde vet man inte men det ska ha hänt någon gång under det senaste dygnet. Den dömde hade släppts ut på en obevakad permission eller ”utevistelse” som det formellt kallas när det är fråga om ungdomsvård. Ynglingen valde att inte återvända till Sis-hemmet efter permissionen.

Institutionschef Maria Hultén, uppger att man i motsats till kollegorna i varje fall larmat polisen när man upptäckte att den dömde inte var tillbaka på utsatt tid. Hon är däremot förtegen om vilka brott personen är dömd för och hur orolig allmänheten bör vara över att han är på rymmen.

Om polisen får tag på rymlingen kommer han att placeras på en annan anläggning där det finns lås på dörrarna, uppger Hultén. Hon säger vidare att ynglingen endast har en kortare tid kvar att avtjäna på vårdpåföljden. Det finns ingen uppgift om att rymningen kommer att ge någon påbackning på straffet.

Sis-hemmen dåligt anpassade till dagens ungdomsbrottslighet

Sis-hemmen där unga kriminella placeras som dömts för brott har länge kritiserats för att ha ”svängdörrar”, att de ynglingar som placeras där i princip kan komma och gå som de vill eftersom anläggningarna saknar staket eller andra anordningar som kan förhindra rymningar.

Påföljdsformen anses inte ha hängt med i samhällsutvecklingen utan ser fortfarande ut som de gjorde på den tid då ungdomar på glid oftast bara begick lindriga brott. Idag har Sis-hemmen som en invandringspolitisk konsekvens att handskas med omyndiga som trots sin låga ålder hunnit utvecklas till fullt ut grova gängkriminella mördare, rånare och våldtäktsmän.

Förkortningen Sis står för Statens institutionsstyrelse. Det är en myndighet separat från Kriminalvården i vars regi vård bland annat ges åt unga kriminella som inte kan eller av domstolarna inte anses bör dömas till fängelse.

Krav: Döm grova unga kriminella till fängelse

Krav har på senare tid kommit från bland annat Sverigedemokraterna om att många av de ynglingar som idag döms till ungdomsvård har begått så allvarliga brott och redan är så livsstilskriminella att Sis-vård är en otillräcklig påföljd och att de i stället borde dömas till fängelse.

Även justitieminister Gunnar Strömmer (M) i den nya Tidöregeringen är inne på samma linje. Han kommenterar den senaste tidens många rymningar från Sis-hem och uppgifterna om den bristande säkerheten med att ungdomsfängelser vore en mer adekvat påföljdsform. Här råder samsyn mellan SD och M.