På torsdagen uppmärksammades det att polismyndigheter runt om i Europa har varit framgångsrika med att gripa flera tongivande personer inom den organiserade brottsligheten. Detta efter att mjukvaran i den superkrypterade telefon Encro som varit ett populärt kommunikationsverktyg bland kriminella knäckts av fransk polis.

Enligt uppgifter till Samhällsnytt kostar Encro-telefoner omkring 15 000 kronor att köpa. Därefter betalar användarna 12 000 kronor per halvår för tjänsten. Men som säkerhetsåtgärd väljer yrkeskriminella ofta att kassera telefonerna varje halvår. Tekniken har gäckat polisen i flera år men nu har man lyckats få kontroll över den.


Genrebild gängkriminella. Foto: Faksimil YouTube

Fransk polis upptäckte servrar

Sedan juni har det cirkulerat uppgifter om att telefonens mjukvara är knäckt av myndigheter. Intrånget uppges ha möjliggjorts när fransk polis påträffade servrar i landet som används av EncroChat. På bilden nedan syns ett meddelande som skickades ut till användarna i juni.

Svensk polis: ”Människoliv förvånanande lite värt”

Linda H Staaf är chef vid Nationella operativa avdelningen (NOA) hos polisen i Sverige och hon berättar att myndigheten i realtid har följt kriminella individer runt om i landet under en längre tid.

Bland fynden i brottslingarnas telefoner är polischefen mest förvånad över hur lite ett mord kostar. Vidare berättar Staaf att man har förhindrat ett tiotal mordförsök i Sverige.

– Det som man slås av är hur lite ett människoliv är värt i vissa kriminella kretsar, säger Staaf till TT.

Tiotal gripanden i invandrartäta områden

Polisinsatsen har pågått i flera månader på initiativ av Europol. I Sverige har ett tiotal personer med kopplingar till gängkriminaliteten gripits i vad polisen rubricerar som ’utsatta områden’. Man har även lyckats konfiskera vapen, narkotika och mångmiljonbelopp i kontanter.

– Insatserna har skett i områden där vi ser att den här typen av skjutningar och sprängningar förekommer, berättar Staaf för TT.

Över 700 gripna i Storbritannien

Brittisk media rapporterar att polisen har gripit 746 tongivande profiler inom den organiserade brottsligheten. Vidare har man beslagtagit över 54 miljoner pund, det vill säga nästan 630 miljoner svenska kronor.

Tillslag har även skett i Frankrike, Norge, Nederländerna och Spanien efter att polisen följt de kriminella individernas kommunikation med varandra.

LÄS ÄVEN: Fiasko för operation Rimfrost – hundra skjutningar och 15 döda hittills i år

authorimage