Yasin Mahamoud
Faksimil Instagram/Twitter

Kultur

Gängkriminelle rapparen Yasin blir ”Årets artist”

Publicerad 3/21/2021
Annons

Den av statsmedia hyllade, grovt kriminelle, rapparen Yasin blev tvåfaldig vinnare på statsradions musikgala P3 Guld. Han kammade hem priser för ”Årets artist” samt ”Årets hiphop/r’n’b”. Sedan nyårsafton sitter den tidigare brottsdömde artisten frihetsberövad för stämpling till människorov av artistkollegan Einár, även han en kriminell rappare.

– Yasin kunde inte vara på plats i kväll för att ta emot sitt pris, sa programledaren Emma Molin, utan att nämna varför.

Anledningen till utevaron är att artisten sitter häktad på sannolika skäl misstänkt för stämpling till människorov. Brottsoffret är den kriminelle förortsrapparen Nils Grönberg, mer känd under artistnamnet Einár. Yasin har tidigare på ett uppmärksammat sätt beretts utrymme i statsmedia där han vägrat ta avstånd från brott.

– Vi tittar på hans musik, inte på var han befinner sig i livet just nu, förklarar Anna-Karin Larsson, områdeschef för statsradion, i Expressen.

LÄS ÄVEN: SVT hyllade gängkriminelle rapparen Yasin – nu häktad för kidnappning

”Skiljer på verk och person”

Yasins grovt kriminella liv återspeglas i hans våldsromantiserande texter. Anna-Karin säger i en kommentar till DN att, trots avsaknaden av distansering däremellan, väljer arrangörerna att skilja på verk och person.

– Vi tyckte det var viktigt att hans nominering fanns kvar, och då gjorde den det, och så röstade publiken fram honom som årets artist. Vad gäller årets hiphop är det hälften jury hälften publikens röster, och även där fick han flest röster, säger hon.

LÄS ÄVEN: Rapartist från topp-10 häktad misstänkt för brutal avrättning

Tidigare häktad för mord

Yasin, som återkommande har hyllats i statsmedia som också står bakom det aktuella priset, uppges tillhöra toppskiktet av det kriminella gänget Shottaz, där medlemmarna främst består av andra generationens invandrare från Afrika.

Gänget har det etniskt segregerade. problemtyngda och ”utsatta området” Rinkeby i nordvästra Stockholm som bas och ligger sedan flera år i krig med andra kriminella gäng om narkotikamarknaden i västra Stockholm. Förnedring, kidnappning, misshandel och mord är metoder som används för att hålla varandra i schack.

Yasin själv satt, för två år sedan, häktad för mord men släpptes senare i brist på bevis. Innan dess har han dömts till fängelse för två fall av grovt vapenbrott, ringa narkotikabrott, olovlig körning och rattfylleri.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons