I september förra året gangsteravrättades en gängkriminell man på en bro i södra Stockholm. På onsdagen inleddes rättegången mot de tre misstänkta gärningsmännen men fick strax avbrytas efter att kaos utbrutit i salen med ett misstänkt mordförsök. Åtta personer med kopplingar till den gängkriminella miljön greps som ett resultat av tumultet.

De tre åtalade har samtliga utomvästlig invandrarbakgrund och en är utländska medborgare. Alla är också sedan tidigare grovt kriminellt belastade. Mordet begick efter att forna kumpaner i gänget blivit osams, meningsskiljaktigheter som endast ansågs kunna lösas genom dödligt väpnat våld.

På onsdagen inleddes huvudförhandlingen i Södertörns tingsrätt. Åhörare som kommit för att bevittna rättegången började dock snart att uppträda störande och efter ett tag eskalerade oroligheterna till en nivå där förhandlingen måste avbrytas och polis tillkallas.

LÄS MER: Tre åtalas för dödsskjutning på Årstabron i Stockholm

Misstänkt mordförsök

Uppgifter finns om att någon eller några personer kommit till domstolen i avsikt att mörda en person med kopplingar till mordoffret. Hela domstolsbyggnade spärrades av och tågtrafiken stoppades.

Åtta personer greps av polisen och avvisiterades i jakt efter vapen. Polisen vill inte berätta vilka vapenfynd man eventuellt har gjort.

Ytterligare personer avvisades från domstolen och personer på pendeltåg kontrollerades. En förundersökning gällande försök till mord har inletts.

Torped, mordbeställare och ”goare”

De tre åtalade är den misstänkte torpeden, den misstänkte mordbeställaren och den misstänkte så kallade ”goaren”, det vill säga den person som ska ha lurat offret till mordplatsen.

Den mördade, en man i 25-årsåldern, som sköts till döds var en ledargestalt i det kriminella så kallade Fagersjönätverket som varit inblandat i en rad blodbesudlade gängkonflikter de senaste åren med bland annat fyra mord.