De tre personer, två män och en kvinna, som begått ett antal uppmärksammande våldsamma rån mot gårdar på Österlen har nu fått sina straff.

Rånen iscensattes i januari i år efter att 31-årige Claudio Lonco simon Wahlund orehabiliterad villkorligt släppts ut ur fängelset för tididgare brott och omedelbart återupptog sitt kriminella liv. I detta involverade han även sin flickvän, 19-åriga Maya Abbas Kadhim Kadhim och en kompis till paret, 24-årige Richard Horvat, medborgare i Slovakien.

Trion riktade in sig på väbeställda offer på skånska gårdar för att få så stort ekonomiskt utbyte som möjligt av brotten. Offren utsattes för våld och hot och polisen gick ut med en varning om den då inte identifierade ligans framfart på Österlen.

LÄS ÄVEN: Nytt rån mot gård på Österlen – par i 85-årsåldern misshandlades grovt

Vid flera av rånen beredde sig förövarna tillträde till offrens bostäder genom att utge sig vara intresserade av vror som utannonserats på Blocket. Vid ett av rånen utsatte trion ett äldre par för grovt våld där mannen slogs till golvet och misshandlades så allvarligt att han förlorade medvetandet. Kvinnan i paret hotades genom att få en kniv ryckt mot bröstet och tvingades öppna ett kassaskåp samt frånhända sig parets bankkort och koder till dessa.

En av de som rånades var greve Carl Piper, vilket tilldrog sig extra uppmärksamhet från media åt rånvågen. Just det rånet frias trion dock från på grund av att domstolen inte anser att bevisningen är tillräckligt stark. Så småningom kunde förövarna gripas och lagföras och på torsdagen föll dom i målet.

Gärningspersonerna

Richard Horvat, född 1996-06-01 och medborgare i Slovakien döms för rån till fängelse i 1 år och 8 månader. Han frikänns i brist på bevis för åtalspunkten grovt rån som kunnat ge en längre frihetsberövande påföljd, ett beslut som åklagaren i målet är kritisk till. Den låga påföljden motiveras också av att det inte kunnat beläggas att Horvat deltagit i alla rån som de övriga två dömda kunnat bindas till.

Horvat är sedan tidigare välkänd av polisen och dömd för en lång rad brott, bland annat stöld narkotikabrott, grov olovlig körning, rattfylleri, olovlig identitetsanvändning, bedrägeri, försök till bedrägeri, skadegörelse, övergrepp i rättssak, grov vårdslöshet i trafik, smitning från trafikolycksplats, brott mot knivlagen, penningtvätt, vapenbrott och falsk tillvitelse.

Det är oklart varför han inte tidigare utvisats ur landet. Den aktuella domen innehåller inte heller något beslut om utvisning.

Maya Abbas Kadhim Kadhim, född 2001-06-03, döms för rån, försök till grov stöld, försök till rån och narkotikabrott till fängelse i 3 år. Hon har tidigare varit klammeri med rättvisan för stöd och rattfylleri men det är oklart utifrån tillgängliga rättshandlingar om hon dömts för brotten eller meddelats åtalsunderlåtelse på grund av låg ålder.

Claudio Lonco Simon Wahlund, född 1989-05-17, döms för olaga hot, försök till grov stöld, rån, försök till rån, grovt bedrägeri och narkotikabrott till fängelse i 6 år och 6 månader. Påföljden innefattar förverkande av villkorlig frigivning för tidigare brott. Han frikänns i brist på bevis för åtalspunkten grovt rån som kunnat ge en längre frihetsberövande påföljd.

Wahlund är sedan tidigare välkänd av polisen och dömd för en lång rad brott, bland annat stöld, grovt bedrägeri, försök till och förberedelse för grovt bedrägeri medelst urkundsförfalskning, övergrepp i rättssak, grov olovlig körning, försök till stöld, olovlig körning, brott mot knivlagen, ofredande, bedrägeri och försök till bedrägeri, brukande av falsk urkund och butiksstöld.

Domen kan laddas ned och läsas i sin helhet på följande länk: Ystads TR B 322-20 Aktbil 285, DOM