Sedan början av förra veckan har Samhällsnytt försökt att få en kommentar från Myndigheten för press, radio och tv angående våra avslöjanden om partisk handläggning och personlig vandel för minst två anställda – kokainisten och fotbollshuliganen Johannes Wik och hans fotbollsälskande chef Anna Dingertz. Idag har vi fått en kommentar från generaldirektören på myndigheten – hon radar upp punkter som medarbetarna brustit i, men konstaterar samtidigt ”fullt förtroende” för dem.

I flera artiklar förra veckan avslöjade Samhällsnytt partisk handläggning och frågetecken kring en av granskningsnämndens handläggare Johannes Wik – och även hans chef Anna Dingertz. Vi har kunnat presentera belägg för att Wik har friat public service i nästan samtliga fall under 2016 och 2017. Vid endast ett tillfälle 2017 fällde han SVT för bristande opartiskhet – för att statstelevisionen inte var tillräckligt vänstervriden och släppte fram journalisten Janne Josefsson att debattera i försvar av yttrandefriheten.

LÄS MER: Vänsteraktivist skriver beslut i granskningsnämnden

Vi kunde också avslöja att Wik driver ett konto på Instagram med problematisk kvinnosyn som handlar om droger och ingår i en ”fotbollsfirma”. Han har även en narkotikadom och har blivit omhändertagen av polisen för störande av allmän ordning vid fotbollsmatcher. Delar av våra uppgifter bekräftades av Wik själv i en telefonintervju, inklusive det att hans arbetsgivare inte känt till uppgifterna.

LÄS MER: Kokainist med AFA-kopplingar – här är Johannes Wik som bedömer era klagomål i Granskningsnämnden

I sitt svar till Samhällsnytt välkomnar generaldirektören Charlotte Ingvar-Nilsson granskningen av myndigheten:

”I ett demokratiskt och fritt samhälle är granskning av myndigheters verksamhet ett fundament för allmänhetens förtroende och tillit till myndigheter. Vi välkomnar därför att granskning sker av vår verksamhet.”

Hon skriver även följande apropå våra uppgifter:

” Allmänheten, berörda aktörer och våra nämnder förväntar sig en korrekt och neutral beredning av ärenden. För att säkerställa detta har vi en löpande dialog med medarbetarna om rutiner, eventuella jävssituationer och bisysslor. Det finns också en skyldighet att informera arbetsgivaren om förhållanden som kan inverka på exempelvis förtroendet för myndighetens verksamhet. Detta känner medarbetarna mycket väl till.”

LÄS MER: Myndigheten för press, radio och tv kommenterar: ”Du… Jag vill inte prata med dig”

Vi har kunnat visa att Johannes Wik som är fotbollssupporter för klubben Hammarby fick handlägga och bereda ett ärende som handlade just om gynnande av klubben. Ärendet lottades ut på honom under ansvar av en annan Hammarby-supporter – hans chef Anna Dingertz som borde ha känt till jävsituationen. Men trots detta avslutar generaldirektören sitt mejl med följande:

” Jag har fullt förtroende för att mina medarbetare agerar på ett sakligt, opartiskt och professionellt sätt vid all handläggning. Innehållet i de länkar du skickat ger mig inte anledning att befara att myndighetens handläggning på något sätt har äventyrats.”

Ingvar-Nilsson tillsattes som generaldirektör för Myndigheten för press, radio och tv i april 2017. Närmast kommer hon från en tjänst som enhetschef och departementsråd på Kulturdepartementet under Alice Bah-Kuhnke.

LÄS MER: Därför kommer Johannes Wik och Anna Dingertz att fortsätta hantera era klagomål

Tycker du att den här artikeln var intressant? Glöm då inte att stödja Samhällsnytt med en månatlig donation! Klicka här för att se hur du kan bidra!