niqab-slöja-2—foto-Steve-Evans,-Wikimedia-Commons

Foto: Steve Evans.

Utrikes

Genève förbjuder religiösa symboler på offentligt anställda

Publicerad 2/12/2019
Annons

I söndags röstade Genèves invånare ja till en ny ”sekularismlag” som bland annat innebär ett förbud mot religiösa symboler på framröstade politiker och offentliganställda. Omröstningen tvingades fram av vänstern.

Mer än 55 procent i den schweiziska kantonen röstade för lagen. Kritiker menar att den kan leda till diskriminering i synnerhet mot muslimska kvinnor och att den kan strida mot konstitutionen. Lagens syfte är att öka dialogen mellan religiösa grupper och staten samt att bättre definiera gränserna för religiösa uttryck i det offentliga.

Supportrar menar att den kan hjälpa att klargöra existerande principer i stadens konstitution för att skydda religionsfriheten för troende och icke-troende likaså. Den stöds även av stadens tre största religiösa grupper – den protestantiska kyrkan, den romersk-katolska kyrkan och den gamla katolska kyrkan.

Vänstern kämpar emot
Medan högern i kantonens parlament står bakom lagen, får den mothugg av det yttersta vänstern tillsammans med feministiska organisationer, fack och muslimska grupper. Det var också dessa som framtvingade folkomröstningen genom att samla in tillräckligt många underskrifter.

Två överklaganden har gjorts vilka eventuellt kan stoppa lagen från att implementeras.

Sedan tidigare är det förbjudet för lärare i Genève att bära religiösa symboler.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1060Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons