grönland

Grönland. Foto: Michael Haferkamp.

Utrikes

Geolog: Klimatkrisen är starkt överdriven

Publicerad 7/9/2019
Annons

Många tongivande debattörer och politiker har ett närmast religiöst förhållande till klimatkrisen och huvudrollen i den nyliga danska valkampanjen var en oupplyst rädsla för en nära förestående katastrof. Det skriver Jens Morten Hansen, adjungerad professor och tidigare statsgeolog samt ordförande för Forskningsstyrelsen, i en debattartikel.

Enligt Jens Morten Hansen talar de flesta vetenskapliga avhandlingar nu om förväntade klimatförändringar som forskare med klimathistorisk expertis kan visa ligger i linje med de naturliga svängningar vi känner från de senaste 5 000 åren. Det som sker nu har vi alltså sett förut och varken jorden eller människan gick under, påpekar han.

En vida spridd bild från norra Grönland där en hundsläde färdas fram i smältvatten ovanpå havsisen har används som exempel på den så kallade klimatkrisen – något som enligt Jens Morten Hansen uppstår varje vår och har alltid sett ut så.

På nyheterna påstods att Grönlands inlandsis skulle smälta bort helt på 800 år och resultera i en global havsstigning på ”minst sju meter” ifall vi inte gör något. Jens Morten Hansen konstaterar dock att Grönlands inlandsis inte smälte bort under förra mellanistiden då temperaturen under flera tusen år var flera grader högre än vad FN:s klimatpanel hävdar att vi nu är på väg emot.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1053Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons