irakli garibashvili

Irakli Garibasjvili. Foto: Giorgi Kakulia, CC BY-SA 3.0

Utrikes

Georgien ansöker om EU-medlemskap

Publicerad 3/4/2022
Annons

Några dagar efter att den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskyj gjorde en formell EU-ansökan, gör Georgien nu samma sak.

Det var på torsdagen som premiärminister Irakli Garibasjvili undertecknade ansökan. Nyligen uppgav han att Georgien inte kommer att delta i de sanktioner som satts in mot Ryssland.

”Georgien är en europeisk stat och fortsätter att vara ett värdefullt bidrag till dess skydd och utveckling. Historien har gjort det georgiska folkets europeiska val till ett strategiskt mål”, förklarade Garibasjvili, enligt nyhetsbyrån AFP.

LÄS ÄVEN: EU: 44 miljoner ukrainare har rätt till bostad, skola och jobb

Stora demonstrationer har hållits i landet till stöd för Ukraina men även som protester mot regeringens ovilja att agera i Ukrainafrågan. Man har bland annat krävt premiärministerns och regeringens avgång, åtgärder för att stödja Ukraina och en EU-ansökan.

Sedan Sovjetunionens fall har även Georgien haft ett komplicerat förhållande till grannlandet Ryssland och två regioner i landet fungerar sedan krig på 1990-talet som ryska lydriken.

Ukrainas EU-ansökan har välkomnats av flera EU-länder, främst i östra Europa, medan andra påpekat att utvidgningsprocessen är komplicerad och svår att påskynda.

På torsdagskvällen meddelar även Moldavien att man ansöker om EU-medlemskap.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
779Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons