Kvinnan ska ha hållit testresultatet hemligt och fortsatt gå till jobbet på ett äldreboende i Örebro. Förutom att ha blivit av med jobbet har hon även polisanmälts och misstänks för framkallande av fara för annan.

Det var i förra veckan som en enhetschef i Örebro kommun gjorde polisanmälan. Ifall hon smittat någon på sitt forna arbete är i dagsläget oklart.

Övrig personal på kvinnans före detta arbetsplats ska vara upprörda.

– Det är helt fruktansvärt. Jag förstår inte hur man kan tänka så, hur kan informationen inte ha gått fram? Det är bra att man har gjort en polisanmälan, säger en anställd på boendet som vill vara anonym till SVT Nyheter.

Sju bekräftade fall

Smittan finns på äldreboenden i kommunen, varav sju bekräftade fall på samma boende kvinnan arbetade på, men om de har någon koppling till just henne kommer man aldrig att få facit på, säger Karl Näsman, förundersökningsledare hos polisen.

– Vi måste få bekräftat att hon är smittad och sedan ta reda på omständigheter. Är man medveten om att man bär på en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom har man givetvis ett ansvar, säger han.

Unikt fall

Enligt Näsman är fallet det första i sitt slag i regionen och han har heller inte hört talas om några liknande från andra delar av landet.

Kvinnan riskerar nu böter eller upp till två års fängelse.

Enligt socialchefen i Örebro kommun har man förutom polisanmälan ”vidtagit arbetsrättsliga åtgärder och gjort en avvikelserapportering som är under utredning”.