På onsdagen medverkade Johan Giesecke i statstelevisionens intervjuprogram ’30 minuter’ där han fick förklara varför över 13 400 svenskar fick dö av COVID-19. Gisecke tycker det är ”en sorg” men menar att man inte kan bryta internationella avtal och stänga gränser.

Gisecke, tidigare statsepidemiolog och numera rådgivare hos Världshälsoorganisationen (WHO), har sedan förra våren gjort flera uttalanden i vilka han påstått sig ha en bra bild av situationen. Giesecke misstänks ha varit en gudfader bakom den svenska coronahanteringen. Bland annat var han tvärsäker på att Sverige skulle ha flockimmunitet redan i juni förra året. Han krävde även att den nya smittan skulle spridas bland befolkningen för att åstadkomma immuniteten. Men i gårdagens intervju medgav Giesecke att han haft fel kring sjukdomens spridning och hur fort ett vaccin kunde tas fram.

LÄS ÄVEN: Statsepidemiolog vill inte hindra coronaspridning på grund av ”ojämlikhet”

I intervjun vill Giesecke tona ned jämförelser med antalet dödsfall i övriga Norden samt vilken betydelse striktare restriktioner hade haft om dessa applicerades från första början. Istället menar han att man ska utvärdera vid ett senare tillfälle huruvida Sveriges strategi varit fel eller inte.

Giesecke får frågan huruvida antalet dödsfall i Sverige jämfört med övriga Norden ger en bild av ländernas olika val i början av pandemin.

– Det vet vi inte. Mycket annat spelar roll. Det är hur sjukvården ser ut, hur äldrevården är gjord, befolkningstätheten i landet. Det finns mycket annat som spelar roll för den här skillnaden som vi ser, säger Giesecke.

WHO-toppen: ”Kan inte stänga våra gränser”

WHO-toppen menar att det är ”en sorg” att över 13 400 personer hittills har mist livet på grund av viruset men menar att Sverige ändå kan hålla huvudet högt eftersom man ”följer internationella avtal och inte stänger gränser”.

– Mm, och det är ju en sorg, det är ju en sorg vi kommer bära med oss i framtiden. Men att säga att det beror på avsaknaden av åtgärder från svensk sida – så enkelt är det inte, hävdar Giesecke.

I januari 2020 var frågan om att stänga gränserna mot virusdrabbade länder och stoppa flyg därifrån på tal men avfärdades av Folkhälsomyndigheten. Siffran över antalet döda i Sverige kan jämföras med Taiwan som med sina över 23,5 miljoner invånare har 10 döda under samma tidsperiod som Sverige.

LÄS ÄVEN: Statsepidemiolog vilseledde om direktflyg från Kina: ”Det spelar ingen roll”

Familjen Giesecke misstänks profiterat på krisen

I slutet av maj förra året kunde Samnytt berätta att Giesecke hade en nyckelroll i den svenska strategin av hanteringen av smittan. Bland annat ska han ha kallat Anders Tegnell och andra epidemiologer ”mina pojkar”. Förutom ett lukrativt avtal med Folkhälsomyndigheten som beräknades till en miljon kronor i konsultarvoden kunde Samnytt även avslöja att hans fru sitter i styrelsen för det enda företaget i Sverige som rehabiliterar intensivvårdade patienter med andningssvårigheter – det vill säga samma typ av besvär som coronapatienter har.

Företaget anställde extrapersonal kort innan epidemins början – samtidigt som Giesecke påstod i media att den nya sjukdomen inte är värre än influensa. Inga frågor om Gieseckes familjs berikning till följd av pandemin ställdes dock av statstelevisionens ankare.

LÄS ÄVEN: Familjen Giesecke misstänks profitera på coronakrisen: ”Nu behöver vi mer smittspridning!”