55-åriga spanjorskan Barbara Jarl Sandelius döms till 16 års fängelse för att i februari förra året med cyanid ha giftmördat sin sambo och efter mordet ha länsat dödsboet på värdeföremål.

Det var den 17 februari 2018 som mannen påträffades död i sin sommarstuga i Norrtälje. Initialt bedömdes dödsfallet ha naturliga orsaker men efter att sambon Barbara Jarl Sandelius begärt ut försäkringspengar fattades misstankar om att det kunde röra sig om mord.

LÄS MER: Giftmörderska åtalas – tog livet av sin partner

Vid en andra och mer grundligt genomförd obduktion konstaterades att mannen dött av cyanidförgiftning Barbara anhölls i sin frånvaro, greps så småningom och häktades. Innan dess hade hon hunnit länsa både offrets bostad och guldsmedsbutik på en rad värdesaker. En del av dessa saker stal Barbara medan mannen låg döende i sängen.

Barbara stod även åtalad för stölder mot andra personer. Hon har i förhör och rättegång nekat till brott. Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse men påföljden i Norrtälje tingsrätt stannade vid 16 års fängelse. Barbara kan inte utvisas eftersom hon har svenskt medborgarskap.

Giftmord är en typ av brott där kvinnor är starkt överrepresenterade.