Gislaveds kommun anser inte att pensionärerna ska få dricka läsk annat än vid stora helger. På åtta äldreboenden råder nu totalstopp för de söta dryckerna under vardagar och vanliga helger. Kommunens kostchef vill lära åldringarna skilja på vardag och fest.

– Den tillför ingen kvalitet för våra äldre, hävdar den nya kostchefen Eva Kullenberg, i en kommentar till Värnamo Nyheter.

Kullenberg, som på i det sociala nätverket Linkedin skriver att hon ”alltid arbetat med mat och folkhälsa” började tidigare i år arbeta som kostchef för äldreomsorgens sju kök i Gislaved. Hon är av åsikten att de äldre tycker alldeles för mycket om sötsaker, något hon därför inte vill att de ska ha tillgång till. Dessutom tycker hon att pensionärerna måste lära sig att skilja på vardag och fest.

Enligt Kullenberg handlar förbudet om omtanke. ”Detta är ett led i att vi ska servera bra mat för de äldre”, säger hon. Många av de som drabbats av Kullenbergs välvilja har dock reagerat starkt mot det som de uppfattar omyndigförklarande förbudet.

LÄS ÄVEN: Många dör i ensamhet på äldreboenden

”Dra in på kaffedrickandet på kommunhuset istället”

– Det känns för jävligt. Jag tror inte de har huvudet på rätt ställe, de tänker med röven istället för med huvudet. Jag tycker det vore bättre om de drog in på kaffedrickandet på kommunhuset istället, säger Erik Rönnov som bor på äldreboendet Mariagården i Gislaveds kommun, till P4 Jönköping.

Kim Lindström, handlare från Eksjö, blev så upprörd över åtgärden att han kontaktade ett antal leverantörer och fick ihop en pall med 480 liter läsk till åldringarna.

– Det här är människor som betalat skatt hela livet, de har klarat sig från Corona, de har inte fått träffa sina släktingar och vänner och så ska de bli av med läsken? Då kände jag att där går min gräns, säger han.

LÄS ÄVEN: Digital hemtjänst i stället för personal – ny giv i äldreomsorgen

Kommunen slängde gåvan

Med hjälp av sin far och en vän körde Lindström ner en släpvagn full av läsk till Gislaveds äldreboenden. För att inte riskera smittspridning, lämnade de läsken utanför boendena. På väg hem fick de dock höra via radion att kommunen redan slängt gåvorna.

Kullenberg beklagar sig i SR över Lindströms initiativ för de äldre. Enligt henne tar kommunen aldrig emot gåvor och hon förutsätter att läsken nu destruerats.

– Det enda som händer här är att det blivit en extra kostnad för Gislaved kommun att transportera bort den, säger hon.

Kunder i Lindströms butik har nu börjat skänka pengar till ett nytt försök att ge de äldre en drägligare vardag där de själva får bestämma vad de vill släcka törsten med.