Twitter meddelade igår att de stänger av president Donald Trumps konto, med nästan 90 miljoner följare, för gott. Kort därefter plockade Google ner Twitters konkurrent Parler från sin appbutik Google Play.

Parler är ett socialt nätverk, i upplägget liknande Twitter, med yttrandefriheten i fokus. Det sociala nätverket har på kort tid gjort sig känt för att inte vara partiskt när det kommer till åsikter och för att ha högre i tak än sina konkurrenter.

Appen är väldigt populär bland högerkonservativa som ofta upplevt censur av sina åsikter på de större plattformarna Twitter och Facebook. Det blev snabbt den mest nedladdade appen efter det senaste valet i USA.

LÄS ÄVEN: Donald Trump permanent borttagen på Twitter

Under natten till lördagen, svensk tid, valde nätjätten Google att plocka ner Parler från sin appbutik. Detta efter ett krav på att plattformar ”tar sitt ansvar” och tar bort ”grovt innehåll”. Med detta åsyftar de framför allt privatpersoner som i appen ger uttryck för fortsatt stöd till sittande president Donald Trump efter den uppmärksammade demonstrationen i Kapitolium.

Nu menar både Google och Apple att Parler inte följer dessa krav, rapporterar BBC. Apple har i skrivande stund inte tagit ner Parler från sin appbutik App Store.

Trump twittrade från annat konto

Under natten twittrade Donald Trump från USA:s officiella presidentkonto @POTUS. Detta efter att hans privata konto blivit permanent raderat. Bara några minuter senare var alla tweets censurerade och borttagna från Twitter.

I sina tweets skrev presidenten att Twitter-anställda har samarbetat med Demokraterna och den radikala vänstern för att radera hans konto på plattformen. Trump menar att Twitter har gått längre och längre med sin bannlysning av yttrandefriheten.

Han avslutade sitt yttrande med att öppna upp för ett potentiellt nytt socialt nätverk att främja.

”HÅLL UTKIK!”, skrev Donald Trump.

Sverigedemokraterna fördömer

Reaktionerna har inte låtit vänta på sig. På lördagsmorgonen problematiserade riksdagsledamot Tobias Andersson (SD) tilltaget i en rad tweets.

”Ledaren för den fria världen har blockats på Twitter. Det är dags för alla att välja mellan yttrandefrihet och big techs censur och maktfullkomlighet. Det går inte att stödja både yttrandefrihet och Twitters blockering av Trump. Välj sida och förbered dig för strid.”, skriver Andersson.

”Samtidigt som big tech accelererar sin censur av meningsmotståndare & gör sina plattformar allt mer oattraktiva har nu Google & Apple stängt ner konkurrenten Parler. Allt detta bör ses i ljuset av att Joe Biden snart kliver in i Vita huset. Tech-jättarna vet att han stöttar dem.”, fortsätter han.

Starka reaktioner på Twitter

På Twitter har användare reagerat starkt mot techbolagens senaste påhitt. Många menar att det är ett hot mot yttrandefriheten att de stora världsomspännande företagen får styra och ställa över vilka som ska få yttra sina åsikter online.

En användare av sajten jämför det hela med östblocket under kalla kriget och menar sarkastiskt att ”hela rörelsen emot teknokrati och globalisering kommer gå över till papper och utskrifter för att skicka runt Samizdat [underjordisk litteraturspridning i Sovjetunionen under kalla kriget, reds. anm.]”.

De personer som välkomnar att Donald Trump censureras på Twitter, med hänvisning till ”risk för uppvigling till uppror”, hänvisar alla missnöjda till andra sociala plattformar. De plattformar som åsyftas får emellertid nu utstå censur av de stora nätjättarna.

LÄS MER om Twitter HÄR.