stasi-83773

Den gamla Stasi-byggnaden kan bli Googles nya högkvarter.

Utrikes

Google kan flytta in i Stasis gamla lokaler i Tyskland

Publicerad 11/14/2018
Annons

Google har erbjudits att flytta in i ökända östtyska säkerhetspolisen Stasis gamla lokaler i Lichtenberg. På sociala medier möts nyheten med munterhet och kommentarer om att det är passande mot bakgrund av det enorma register över alla Internet-användare som företaget har skapat.

Det var efter att Google fått nej till att flytta in i ett område i Kreuzberg som erbjudandet om Stasis lokaler gavs. Att man fick nej i Kreuzberg berodde på farhågor om att Googles närvaro skulle leda till höjda hyror och gentrifiering av området.

Den gamla betongkolossen, som innan Berlinmurens fall och Tysklands återförening inhyste kommunistregimens fruktade säkerhetspolis och dess omfattande register över alla medborgare, har varit svår att hyra ut under längre sammanhängande perioder. Man hoppas nu att Google ska kunna finna sig till rätta där.

I sociala medier menar många att det också är följdriktigt att Google flyttar in i huset. I vissa läger betraktas sökmotorjätten som en värdig arvtagare till Stasi beträffande spionerande på medborgarna, skapande av enorma register och med verktyg för datainsamling som sannolikt skulle ha gjort den östtyska myndighetens chefer gröna av avund. flyttar in i huset.

”En databas över medborgarna är en databas över medborgarna, så varför inte”, kommenterar en twittrare som beskriv sig som ”old school hacker” och IT-expert.

”Google i Stasis gamla lokaler – jag måste säga att det låter passande”, twittrar en profilerad politiker i det tyska Piratpartiet.

Google har även erbjudits ett par andra alternativ för att inhysa sin tyska filial. Än så länge är inga beslut tagna eller hyresavtal påskrivna.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1022Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons