Den amerikanska nätjätten meddelar att man vidtar rättsliga åtgärder mot nya lagar man menar bryter mot plattformens användares integritetsrättigheter.

Nya punkter i den tyska hatbrottslagen NetzDG, som trädde i kraft i april i år, kräver att nätplattformar förser federal polis med detaljerad information om personer bakom konton som publicerar eller delar ”hatiskt innehåll”.

LÄS ÄVEN: Efter censurmötet med regeringen: Google stryper all reklam på Samhällsnytt – på grund av ”politiskt innehåll”

NetzDG introducerades 2018 med påstått syfte att skydda tyskar från så kallat hate speech på nätet. Lagen erfordrar att sociala medier ansvarar för övervakning av det man betecknar som hatiskt innehåll och delar med sig av regelbundna uppdateringar.

Efter att det tyska parlamentet tidigare i år expanderade lagen fick den kritik av företagen bakom sociala medier liksom oppositionspartier och EU-kommissionen.

LÄS ÄVEN: Google svarar på varför man släckte ner SwebbTV

Enligt Sabine Frank på Youtube bryter de nya lagarna även mot den tyska konstitutionen och europeisk lag. Att dela personlig data om sina användare med polis anser man endast är möjligt efter en noggrann utredning av domstol. Frank understryker att skyddet av användarnas data är av största vikt för Google.