Ett stort antal nyanlända migranter får nu gratis körkortsutbildning på Gotland. Detta efter att en migrant i Region Gotland har kläckt idén i för att minska nyanländas kostnader.

I slutet av december uppmärksammade Samhällsnytt hur skattebetalarna tvingas ta notan när nyanlända kvinnor får gratis körkortsutbildning på arabiska i småländska Oskarshamn.

LÄS ÄVEN: Invandrare får gratis körkortsutbildning på arabiska – äldreboenden läggs ned

Nu är ämnet återigen på tapeten men i en annan del av landet. Det är statsradion som rapporterar att ”ett 40-tal nyblivna svenskar på Gotland får hjälp med övningskörning och körkortsteori”. De flesta personerna uppges vara invandrade från Syrien.

Region Gotland vill sänka migranters kostnader

Enligt SR:s artikel är det Röda korset och Studieförbundet Vuxenskolan som driver projektet. I ljudinslaget framgår det att Region Gotland har kläckt idén och möjliggör projektet. Det är närmare bestämt migranten Latifa Rashidy som arbetar vid integrationsenheten i regionen som på det här sättet vill sänka kostnaderna för migranter.

– Vi ser att körkort ett krav för att man få jobb och då vill jag börja tänka hur ska vi hjälpa dom kvinnorna att klara ta körkort mindre kostnader, säger Rashidy på knackig svenska till SR.

Migrant vill slippa busstider

En av utbildningsdeltagarna är migranten Somaya Alfelow. När Samhällsnytt tittar närmare på Alfelow visar det sig att hon enligt Facebook också arbetar inom Region Gotland där hon är modersmålslärare, något som statsradion inte berättar. Alfelow välkomnar gräddfilen med gratis körkortsutbildning för att hon sedan ska slippa anpassa sig till tider i kollektivtrafiken.

– Dom behövs körkort för att eh… busstrafik på Gotland är jättedåligt, säger Alfelow med ett skratt.

Försvarar gräddfil

Pia Hederstedt är verksamhetsutvecklare vid Studieförbundet Vuxenskolan som bland annat erhåller bidrag från både kommun och stat. Hon försöker tona ned att det hela skulle handla om att de erbjuder gratis körkort. Detta eftersom man bara erbjuder själva övningskörningen och teorilektioner innan uppkörningen.

LÄS ÄVEN: Finansierad körkortsundervisning för nyanlända i Östergötland