Malmös kommunala bostadsföretag MKB försöker vräka två gängkriminella bröder som är djupt inblandade i allvarliga konflikter och mord i stadens gängkriminella miljö. Detta efter att grannarna som bor i samma kvarter som bröderna vittnat om rädsla för sina liv.

Det senaste året har ett hyreshus i nybyggda Limhamns sjöstad i Malmö utsatts för flera attacker. Beväpnade män, som av polisen beskrivs som kidnappare, har dykt upp på platsen. Hyreshuset har även beskjutits – och vapnets kulor gick rakt in genom fönstret hos en granne som låg och sov.

I början av året upptäcktes även en bomb i trapphuset utanför lägenheten där bröderna bor tillsammans med sin familj. Vissa av hyresgästerna i kvarteret var tvungna att fly från sina hem i väntan på att polisen skulle ta hand om bomben medan andra tvingades hålla sig inomhus, rapporterar Hem & Hyra.

MKB möts av klagovåg

Till följd av allt detta har hyresvärden MKB mötts av en protestvåg bestående av arga och livrädda grannar.

”Det var fruktansvärt obehagligt att inte få gå ut ur lägenheten. Om någonting exploderar, brinner vi inne då? Dör vi? Det var svårt att behålla ett lugn framför barnen”, skrev en av grannarna som tvingades hålla sig inomhus i ett mejl till MKB.

”Är det meningen att någon ska bli skjuten innan ni tar bort personer som är grovt kriminella. Dom förstör hela området ingen vill flytta hit”, skrev en annan hyresgäst i ett mejl.

Det är inte bara hyresgästerna som klagat. Även grannar som köpt bostadsrätter oroar sig för en värdeminskning på grund av gangsterverksamheten i den intilliggande byggnaden.

MKB inväntar hyresnämndens granskning

De två bröderna är i tjugoårsåldern och enligt polisen är de delaktiga i en våldsspiral bland gängkriminella som pågått det senaste året. Våldet kopplas till en konflikt mellan olika gäng i Malmö. För tillfället sitter båda bröderna inlåsta; den ene häktad för inblandning i ett uppmärksammat mord på en gängledare och den andre dömd till tolv års fängelse för mordförsök. Den sistnämnde brodern har emellertid överklagat sin dom.

Familjen har nu blivit uppsagd av MKB och snart ska hyresnämnden granska fallet. MKB vill inte kommentera ärendet i en intervju förrän efter granskningen.

– Vi avvaktar eftersom det ligger till förhandling i hyresnämnden. Vi har sagt vad vi vill med handlingarna som finns där, säger Margaretha Söderström, kommunikationschef på MKB.

LÄS ÄVEN: Förföljs och kallas ”Sverigedemokratshoror” – får inte byta lägenhet