➤ I somras drev den rödgröna regeringen igenom en lag som gör att den som fått avslag på sin asylansökan kan lämna in en ansökan om gymnasiestudier och på så sätt ändå få stanna i Sverige under överskådlig tid. Gränspolisen larmar nu om att detta systematiskt missbrukas.

Personer som fått avslag och skall utvisas kan genom att lämna in en ansökan till gymnasiet stoppa verkställandet av utvisningen. Blir man inte antagen till utbildningen, vilket man ofta inte blir eftersom man inte har betyg för det, då kan man bara lämna in en ny gymnasieansökan för att förhala utvisningen ytterligare. Så länge det finns en ansökan till gymnasiet under behandling kan gränspolisen ingenting göra.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

Patrik Engström, som är chef för gränspolisen, säger i en intervju med SVT att vem som helst kan lämna in en ansökan, oavsett vilken behörighet man har. Även kriminella som dömts till utvisning på grund av brott kan enligt Engström använda sig av denna möjlighet för att stoppa utvisningen.

Gränspolisen har, sedan den nya särlagstiftningen trädde i kraft i juni i år, sett en markant ökning av antalet gymnasieansökningar bland de personer vars utvisningsbeslut man har att hantera. En sådan ansökan innebär automatiskt ett verkställighetsstopp. Och det finns inga hinder att göra detta flera gånger i följd för den som inte vill lämna landet.

Asylsökande har upplysts om att det här kryphålet finns av juridiskt kunniga asylaktivister och deras organisationer. Under hösten har det eskalerat och polisen får allt oftare försätta personer med verkställighetsbeslut på fri fot när dessa visar upp att de sökt in till gymnasiet.

Det spelar ingen roll om ansökan till gymnasiet är uppenbart ogrundad. Verkställighetsstopp inträder ändå. Gränspolisen är kritisk mot regeringen som man menar har stiftat en otydligt formulerad lag. Man är också kritisk till Migrationsöverdomstolen som i ett prejudicerande fall valt att tolka lagen så att det blir möjligt att missbruka möjligheten att stanna i Sverige för gymnasiestudier.

Gränspolisen påpekar också att detta går stick i stäv med den avsiktsförklaring som regeringen lämnat om att antalet utvisningar ska öka och gränspolisens arbete bli mer effektivt. Bland annat aviserade regeringen att runt hälften av de drygt 160.000 asylmigranter som kom till Sverige vid systemkollapsen hösten 2015 kunde antas sakna asylskäl och skulle avvisas.

Två år senare har bara en bråkdel av dessa deporterats. Med det nya missbruket av gymnasieansökningar minskar nu antalet utvisningar ytterligare.

Personer som varit tagna i förvar på grund av risk för att de ska avvika och gå under jorden inför verkställandet av en utvisning försätts nu på fri fot när de lämnat in en gymnasieansökan. Polisen saknar då rättslig grund att behålla dem i förvar. Risken att de avviker och sedan inte går att få tag på är enligt gränspolisen stor.