Trots de förlängda inre gränskontrollerna står Sveriges gränser mer eller mindre vidöppna. Situationen anses nu vara så allvarlig att gränspolisen slår larm till justitiedepartementet.

Senast på onsdagen reste åtta uzbeker in i Sverige på turistvisum och om gränspolisen haft tillräckliga resurser hade gruppen förmodligen nekats inresa.

– Men det var snarare “hej och välkommen”. Vi har ingen möjlighet att hantera åtta stycken på två personer, säger Robert Lindström, polisinspektör vid gränspolisenhetens rörliga kontrollsektion i Frihamnen i Stockholm.

Ge bort Samnytt PLUS i julklapp! 🎄🎅

Överraska någon med en prenumeration på Samnytt Plus. Den perfekta julklappen för den som värdesätter ocensurerad journalistik.
Ge bort en prenumeration

Uzbekerna, vars visum utfärdats av länder i Baltikum, hävdade att de skulle hälsa på en kompis i Rinkeby för att ta färjan tillbaka på kvällen – lögner enligt Lindström.

– Man flyger inte från Uzbekistan, en resa runt halva jordklotet, för att landa i Baltikum och sedan direkt åka vidare och hälsa på en kompis i Rinkeby i Sverige. Det är nödlögner man ständigt använder sig av, säger Lindström.

Enligt Lindström reser upp till 2 000 uzbeker om året in i Sverige på det här sättet utan att gränspolisen kan göra något. Mestadels är det svart arbetskraft som passerar men även internationella stöldligor, och han utesluter inte att en och annan terrorist också kan slinka igenom.

– Jag kan säga såhär: Vi har allt annat än kontroll, säger Lindström.

“Ofattbart underbemannad” kallar Ulf Rydström, huvudskyddsombud på gränspolisen i region Stockholm, situationen. Man saknar lokaler, datorer, passläsare med mera.

– Gränspolisens ledningsgrupp känner till det här, och varför de inte upplever samma obehag som Robert förvånar mig storligen. Det här borde skaka om dem i grundvalarna, säger Rydström.

– Det är gränskontrollenhetens chefer som måste berätta för regeringen att våra resurser inte klarar av att genomföra beslutet. Men jag misstänker att man inte talat om detta uppåt, eftersom man inte tillför några resurser, säger Rydström.