Gränspolisen tvingas släppa illegala invandrare på fri fot på grund av den fortsatt akuta bristen på förvarsplatsen. Det berättar Michael Mattsson, chef för gränspolisen i Region Syd, för Samhällsnytt.

Åtta kvinnoplatser i Märsta. Det är allt som just nu finns ledigt, sammanlagt, på Migrationsverkets förvar för invandrare som ska utvisas. Det innebär att om en man som ska utvisas omhändertas av polisen så finns just nu ingen plats i Sverige att förvara honom på.

Michael Mattsson är chef för gränspolisen i Region Syd och han är starkt kritisk till den akuta bristen på förvarsplatser.

– Vi hittar för många som inte får vara här i riket som vi inte har möjlighet att ta i förvar, säger han till Samhällsnytt.

– Det hände så sent som nu i helgen.

När gränspolisen omhändertar en invandrare som ska utvisas, men saknar ledig förvarsplats, så sätts denne många gånger under så kallad uppsikt. Det innebär att invandraren åläggs skyldighet att med jämna mellanrum anmäla sig till gränspolisen och berätta var han eller hon befinner sig.

– Men det är ganska troligt, vilket vi har märkt av, att de aldrig kommer när man ger dem uppsikt för de vet att de har ett verkställighets­beslut på sig, berättar Mattsson.

Ibland löser Migrationsverket platsbristen genom att släppa ut någon av dem som redan sitter i förvar för att på så sätt få plats med en ny omhändertagen invandrare.

– Du förstår konsekvensen av ett sådant agerande? Då ska vi leta upp den som de släppt ut sedan. Det är ett moment 22 som inte är av denna värld, säger Mattsson.

Totalt finns bara 357 förvarsplatser i hela Sverige, vilket Mattsson menar är alldeles för lite.

– Det skulle behövas mellan 600 och 800 platser. Definitivt en fördubbling, säger han.

Beskedet från Migrationsverket när det gäller antalet förvarsplatser är att man arbetar på att försöka få fram fler platser, men att det är ett arbete som tar tid.

– Migrationsverket har ett regeringsuppdrag att utöka antalet platser. I år kommer antalet platser att utökas i Märsta och Flen. Detta planeras att ske under våren men allt är inte klart. Det har även gått ut en förfrågan till tre kommuner i norra Sverige om de har mark för ett nytt förvar med ett 40-tal platser, säger Pierre Karatzian på Migrationsverkets presstjänst till Samhällsnytt.

Sverige tog emot 163 000 asylsökande 2015, borde man inte redan då varit medveten om att det behövs fler förvarsplatser eftersom inte alla får stanna?

– Det tar tid att ta fram nya förvarsplatser. Migrationsverket rapporterade till regeringen i maj 2017 och har därefter fortsatt arbetet med uppdraget att ta fram fler förvarsplatser. Det krävs specialbyggnader för denna typ av verksamhet och uppdraget ska upphandlas och projekteras, vilket är något som inte görs på en dag.