moria-pa-lesbos-brinner-836652
InrikesUtrikes

Grekiskt migrantläger i lågor efter upplopp – nu vill MP öppna gränserna till Sverige

Publicerad 9/9/2020
Annons

Migrantlägret Moria på den grekiska ön Lesbos står i lågor. Detta efter att missnöjda välfärdsmigranter som smittats av covid-19 startat upplopp och stuckit byggnaderna i brand. Nu kräver Miljöpartiet att gränserna till Sverige och EU öppnas upp.

Det aktuella lägret har under lång tid varit föremål för omfattande problem med kravaller och skadegörelse från grupper av illegala migranter som låtit sig smugglas över Medelhavet, till övervägande delen unga män där en majoritet saknar flyktingskäl men enligt SVT ser EU som ”en bankomat”. Även den undanträngda lokalbefolkningen har iscensatt missnöjesyttringar.

LÄS ÄVEN: Grekiska öbor strejkar mot migrantlägren: ”Vi vill ha våra öar tillbaka!”

Till följd av den stora anstormningen av migranter, bristfällig kustbevakning och så kallade NGO-organisationer som missbrukar sin uppgift och i stället samarbetar med människosmugglarna har Moria-lägret under en längre tid varit kraftigt överbelagt.

LÄS ÄVEN: Migrantläger eldhärjades på Lesbos – 6-årig flicka död

Nyligen utbröt också covid-19 inom en grupp av migranter i lägret. Det uppges vara migranter missnöjda med att tvingas till isolering för att begränsa smittspridningen som nu startat kravallerna och uppviglat andra att sätta större delen av lägret i brand. Det finns så här långt inga rapporter om personskador.

Lägret har till följd av mordbränderna måst evakueras. Av de cirka 12 tusen migranterna har många tagit chansen att rymma upp i bergen på ön för att senare försöka ta sig till det grekiska fastlandet och därifrån vidare upp genom Europa till bland annat Sverige. Risken för konfrontationer med lokalbefolkningen och ett större utbrott av covid-19 är stor då flera av de smittade återfinns bland rymlingarna.

LÄS ÄVEN: Stort korsmonument på Lesbos fälldes – var stötande för migranter enligt ”samexistensgrupp”

Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis kallade på tisdagsmorgonen till ett krismöte med anledning av händelserna. Tillsammans med bland annnat polisen och armén ska man nu ta fram en åtgärdsplan.

Sveriges EU-kommissionär med ansvar för migrationsfrågor, Ylva Johansson (S), meddelar via Twitter att hon beslutat ombesörja transport till det grekiska fastlandet och finansierat boende där för åtminstone 400 av de unga män som funnits i lägret klassade som så kallade ensamkommande flyktingbarn.

LÄS ÄVEN: Illegala migranter har vandaliserat kyrka på Lesbos: ”Fuck you”

Johansson är nu också föremål för ytterligare påtryckningar om att öppna upp gränserna från Miljöpartiets EU-parlamentariker, Alice Bah Kuhnke. I en debattartikel i vänsterradikala Aftonbladet riktar hon kritik mot den svenska EU-kommissionären för att inte tidigare ha agerat för att tömma Moria och släppa in migranterna i EU.

LÄS ÄVEN: Migranter vandaliserade återigen kyrka på Lesbos

Med omnämnande av dödsdagen för den treårige syriske pojken Alan Kurdi som 2015 drunknade när hans pappa riskerade familjens liv i jakt på gratis tandvård i Europa, kräver Bah Kuhnke nu att Ylva Johansson får beslut på plats så att migrationsströmarna in i Europa och till Sverige på nytt kan ta fart.

LÄS ÄVEN: Tonåring knivhuggen till döds i migrantbråk

Enligt den miljlöpartistiska EU-parlamentarikern är detta en fråga om ”solidaritet” och ”medmänsklig anständighet” – egenskaper som hon anklagar den politiska oppositionen i Sverige, SD, M och KD, för att sakna. Även regeringskollegorna i S får en känga för att ge stöd åt de förment icke-empatiska partierna i deras ansträngningar att minska invandingen till Sveige.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons