Alexis Tsipras

Greklands premiärminister Alexis Tsipras.

Utrikes

Grekland slipper EU:s budgetgranskning men oroas för nya krav efter tyska valet

Publicerad 9/26/2017
Annons

➤ GREKLAND / EU På måndagen godkände EU-parlamentet att Grekland tas bort från listan över EU-länder vars budgetar specialgranskas av EU. Detta efter en rekommendation från EU-kommissionen eftersom Grekland nu har ett budgetunderskott som understiger tillåtna tre procent. Kvar på granskningslistan finns nu Frankrike, Spanien och Storbritannien.

I Grekland oroas man dock över vad de tyska regeringsförhandlingarna ska innebära beträffande skuldavskrivningar. Grekland har efter sju år av räddningspaket en skuld på hisnande 3000 miljarder kronor och är för att inte gå i statskonkurs beroende av stöd från bl.a. Internationella Valutafonden, IMF.

IMF har emellertid aviserat att man inte kommer att fortsätta ge Grekland något stöd såvida förhandlingarna om skuldavskrivningar inte når resultat. Tyskland, som är en av de största fordringsägarna på Grekland, har varit mest ovilliga att skriva av några skulder. Det gäller särskilt det liberala partiet FDP som nu kan komma att bli en del av den nya tyska regeringen.

Lättnaden över att slippa få sin statsbudget specialgranskad varje år kan alltså komma att bli något av ur askan i elden, beroende på vilken regering Tyskland får nu efter valet där fram tills nu de regerande kristdemokraterna och socialdemokraterna gick kraftigt tillbaka.

FDP:s partiledare Christian Lindner har deklarerat att hans partis linje är att skuldavskrivningar för Grekland bara kan komma ifråga om Grekland lämnar eurozonen och återgår till sin egen valuta, drakmern. Andra starka krafter inom EU vill dock inte se europrojektet falla samman.

På måndagen var eurozonens ordförande Jeroen Dijsselbloem på besök i Aten och samtalade då med Greklands premiärminister, vänsterledaren Alexis Tsipras. Grekland har hårda krav på sig från långivarna om bl.a. att genomföra privatiseringar för att sanera den offentliga ekonomin.

Tsipras tros nu vilja klara av den nya omgången förhandlingar med de internationella långivarna innan den nya tyska regeringen kommit på plats. Detta för att slippa de nya hårdare krav som en tysk regering där FDP ingår sannolikt skulle innebära. Målsättningen med förhandlingarna är att Grekland ska vara ekonomiskt oberoende inom ett år.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
840Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons