Grekland har i veckan färdigställt en 40 kilometer lång barriär längs gränsen mot Turkiet. Ett automatiserat övervakningssystem har även installerats för att bevaka gränsen från de horder av migranter som väntas komma till följd av talibanernas erövring av Afghanistan.

Gränsbarriären är en förlängning och förstärkning av ett tidigare, betydligt kortare stängsel. Uppdateringen är en mer solid, fem meter hög, konstruktion av stål och betong, toppad med concertina-taggtråd.

Området övervakas även med drönare och värmekameror. Oro över en migrationsanstormning liknande den som inträffade 2015 har gjort att den grekiska regeringen skridit till handling.

– Vi kan inte vänta passivt på de potentiella följderna. Våra gränser ska förbli ogenomträngbara, sade Greklands medborgarskyddsminister, Michalis Chrisochoidis vid ett besök i Evros, den grekiska region som har landgräns mot Turkiet.

LÄS ÄVEN: ”Svensklistan” växer – nu ska 400 semestrande i Afghanistan evakueras

”Bör hjälpas i närområdet”

Ministerns uttalande kommer kort efter att Turkiet uppmanat EU att släppa in ytterligare migranter som nu befinner sig i Turkiet. Den turkiske presidenten, Recep Tayyip Erdoğan, har i ett telefonsamtal varnat Greklands premiärminister, Kyriakos Mitsotakis, att en ökad migration från Afghanistan utgör ”en enorm utmaning för alla”, uppger Greek City Times.

De två uppges efter samtalet vara överens om att afghaner som vill lämna sitt hemland bör få hjälp i närområdet och de vill se hjälpinsatser i både Afghanistan och Iran. Den grekiska regeringen är fast besluten att säkra landets, och därmed EU:s, gränser, skriver The Guardian.

– Vårt land ska inte bli en väg in i EU för illegala afghanska migranter, sa Greklands migrationsminister, Notis Mitarachi, i ett uttalande tidigare i veckan.

Starkt folkligt stöd

Uppförandet av gränsbarriären har ett starkt stöd hos den grekiska befolkningen, uppger BBC. Enligt Holländska DeMorgen riskerar dock den 40 kilometer långa muren inge en falsk trygghet, då Greklands gräns mot Turkiet är hela 208 kilometer lång.

Enligt Minas Stergiou, borgmästare i gränsstaden Soufli, har migrantsmugglare redan börjat utforska nya rutter för att passera gränsen.

LÄS ÄVEN: Ylva Johansson kräver att EU tar emot afghaner

Turkiets utpressning av EU

2016 ingick EU ett avtal med Turkiet, där Erdoğan lovade att hålla gränsen stängd i utbyte mot finansiellt stöd. Från 2016 till 2022 skulle Turkiet få nära 66 miljarder kronor från EU:s skattebetalare.

Det visade sig dock inte vara tillräckligt och Erdoğan pressade EU på än mer pengar. Så sent som i juni i år utlovades ytterligare nära 40 miljarder av EU-medborgarnas skattepengar kronor sedan den turkiske presidenten hotat att öppna gränsen, något Samnytt tidigare skrivit om, bland annat här och här.

Över en miljon människor tog sig in i EU via gränsen mellan Turkiet och Grekland 2015. Endast cirka 60 000 valde att stanna i Grekland, resten sökte sig norrut, många till Sverige.