plånbok-pengar-kreditkort-mataffär-livsmedel

Pixabay

Utrikes

Grön skatt förväntas öka matpriserna dramatiskt

Publicerad 6/5/2023
Annons

Brittiska handlare varnar att den netto noll-skatt som konservativa Tories har infört i landet kommer att öka britternas matpriser med fyra miljarder pund per år.

I stället för att lätta den ekonomiska bördan för britterna, som har sett priserna stiga under inflationen under de senaste två åren efter de påtvingade statliga nedstängningarna under pandemin, är regeringens avsikt att ta mer pengar ur deras fickor med en rad skatter för att subventionera återvinningen av förpackningar i mataffärerna.

Det så kallade Extended Producer Responsibility-systemet beräknades ursprungligen kosta konsumenterna runt 1,7 miljarder pund, men handlare säger nu att det på grund av inflationen troligen kommer att bli över det dubbla.

LÄS ÄVEN: Larm om ytterligare prishöjningar på mat

Enligt British Retail Consortium kommer den gröna skatten drabba allmänheten snarare än företagen och sannolikt innebära att matpriserna ökar med 140 pund per år med en total kostnad på fyra miljarder pund per år.

– Under det närmaste året eller så kommer en rad nya regler och skatter att belasta återförsäljare – och i slutändan konsumenter – med högre kostnader. Precis som inflationen ser ut att vända sätter denna nya politik detta i fara. Regeringen måste titta på dessa och överväga om de ska genomföra, skjuta upp eller skrota var och en, säger British Retail Consortiums vd Helen Dickinson.

Pristak

Premiärminister Rishi Sunaks regering ska ha försökt förhandla med de stora livsmedelsleverantörerna för att införa pristak med syfte att begränsa effekterna av den skenande inflationen – vilken har resulterat i att baslivsmedel som bröd och spannmål har de högsta priserna på 45 år.

Tidigare Brexit-chefsförhandlaren Lord David Frost är kritisk.

– Det är ingen mening att försöka sätta ett tak på matpriserna å ena sidan och införa en ny skatt på mat å den andra. Vad folk absolut inte behöver i en levnadskostnadskris är att matpriserna stiger för att vi lägger mer onödiga kostnader på företagen med den falska motiveringen av netto noll utsläpp.

LÄS ÄVEN: SVT:s oro: Höga matpriser skapar problem under ramadan

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons