Grön ungdoms språkrör Hanna Lidström tjänar mer än dubbelt så mycket som andra unga vuxna i hennes ålder. Trots det klagar hon på att det är för dyrt att tågsemestra och väljer att istället ta flyget.

Det började med en intervju som publicerades på Bonniersajten Kit i fredags. I den talar Hanna Lidström ut om sina flygvanor. Bland annat berättar hon om regelbundna flygresor till London, där hennes pojkvän bor, och att hon så sent som förra månaden flög på solsemester till Kap Verde.

I intervjun skyller det gröna språkröret sina flygvanor på ”ett stort ekonomiskt system som mäktiga och rika män bestämmer över”. Det uttalandet har mött skarp kritik i sociala medier.

En av kritikerna är medieprofilen Paolo Roberto. Såhär kommenterar han på Twitter:

”Att Hanna Lidström språkrör i Grön ungdom flyger till Kap Verde på solsemester är inte hennes ansvar. Utan det är ett kapitalistiskt system skapat av vita män som tvingar henne… vissa saker måste man läst genusvetenskap på Södertörn för att förstå…”

I en andra intervju med Sveriges Radios ”Studio Ett” igår utvecklar Lidström sitt resonemang.

– Jag hade gärna åkt till Italien om jag kunnat komma dit på tåg på nio timmar eller tolv. Men det kan jag inte, det har jag inte råd med, jag tjänar väldigt lite pengar, hävdar hon inför två SR-reportrar som okritiskt sväljer hennes påstående.

För det är ett påstående som kan ifrågasättas. Lidström är folkbokförd på en adress på Södermalm i Stockholm där de minsta och billigaste enrumslägenheterna på 18 kvadratmeter säljs för omkring 2,2 miljoner.

Tjänar mer än dubbelt så mycket

Samhällsnytt har varit i kontakt med Skatteverket för att ta reda på hur stor Lidströms taxerade förvärvsinkomst är.

– 2015 var den 308 000, berättar en handläggare på myndigheten.

2015 var Lidström 21 år gammal och jämfört med andra 21-åringar i Sverige är 308 000 en hög inkomst. En genomsnittlig 21-åring tjänade samma år endast 126 000 kronor, enligt Skatteverkets statistikdatabas. Det är mindre än hälften mot vad den miljöpartistiska profilen drog in.

Året därpå hade Hanna Lidström en taxerad inkomst på 275 200 kronor, även det nästan dubbelt så mycket som jämnåriga unga vuxna tjänade i genomsnitt.

”Tokbillig olja”

I ett uppföljande inlägg på Twitter skyller Hanna Lidström sina flygresor på det låga oljepriset.

”Med ’systemets’ fel menar jag inte patriarkatet utan tokbillig olja, skattebefriat flyg och söndersponsrade flygplatser. Här misstolkade nog Studio ett mig”, skriver hon.

Lidström efterlyser därför högre priser på flygresor för att på så sätt förmå sig själv och andra att flyga mindre.

Samhällsnytt har försökt nå Hanna Lidström för kommentar.