På torsdagen firar många Halloween och Gröna Lund tillhör aktörerna som anordnar ett firande för sina besökare. Under flera år har skådespelarna i Gröna Lunds spökhus ”House of Nightmares” blivit utsatta för fysiska attacker och trakasserier. Som följd av detta har flera åtgärder vidtagits för att säkra personalens trygghet. Trots detta uppstår fortfarande situationer där dessa medarbetare blir utsatta för hot och påhopp. 

Redan 2013 rapporterade SVT om fall där skådespelarna, som agerar skelett och spöken, blir utsatta för hot och våld av besökare. Dessa händelser ledde till att Gröna Lund byggde om spökhuset för att göra det tryggare för personalen. 2015 byggde man staket och satte upp burar som skilde skräckaktörerna från besökarna.

Men det räckte inte. De hade satt upp ett stängsel men blev genom det bespottade. Därefter sattes det upp plexiglas istället.

–Det var ett stort gäng killar i tonårsåldern. Det var innan vi hade plexiglas så då var det stängsel och då kom det igenom stängslet, säger Natalie Löfgren till SR.

Kommer för att bråka

Annika Troselius, Gröna Lunds informationschef säger att personer kommer dit med uppsåt att bråka.

– Det finns faktiskt personer som går in med ett uppsåt att vara elaka mot våran personal som befinner sig här och det är inte okej.