Theresa May 83773

Theresa May.

Utrikes

Grönt ljus för nästa fas i Brexitprocessen

Publicerad 12/8/2017
Annons

➤ ”Dagens resultat är givetvis en kompromiss”, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Storbritannien och EU har nått en uppgörelse som innebär att nästa fas i processen med utträdet ur unionen kan påbörjas. Rent konkret betyder det att man nästa vecka kan inleda samtal om övergångsregler och framtida handelsavtal.

Enligt Jean-Claude Juncker har man haft många samtal sedan i måndags.

– Dagens resultat är givetvis en kompromiss. Det är resultatet av en lång och intensiv diskussion mellan kommissionen och Storbritannien. Båda sidor har fått lyssna till varandra och visa kompromissvilja, sa Juncker på en pressträff på fredagsmorgonen.

– Storbritannien har gjort betydande åtaganden för att undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland. Men låt mig vara tydlig med att vi fortfarande har mycket arbete att göra. Nu är det dags att se mot framtiden, då Storbritannien kommer att vara en nära och viktig allierad. Det är livsviktigt för oss alla att vi fortsätter att arbeta tillsammans om frågor som handel, forskning och säkerhet.

På plats i Bryssel fanns även den brittiska premiärministern Theresa May och Brexitministern David Davis.

Enligt May har parterna arbetat extremt hårt under veckan och förhandlingarna har inte varit enkel för någon.

– Att nå hit har krävt givande och tagande från båda sidor, men jag anser att den gemensamma rapporten (dagens överenskommelse) är i Storbritanniens intresse. Överenskommelsen som vi har gjort kommer att garantera villkoren för miljontals EU-medborgare i Storbritannien och miljoner britter i EU, sa May.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons